U trendu

Obične akcije Komercijalne banke blizu godišnjeg maksimuma

BEOGRAD – Na domaćem tržištu akcija je poslednjeg trgovačkog dana u nedelji investiciona aktivnost pala, BELEX indeksi su ojačali, a obične akcije Komercijalne banke, koja se sprema za nalaženje strateškog partnera, nastavile su rast, približivši se jednogodišnjem maksimumu.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je oko 3,9 miliona dinara (32,7 hiljada evra).

Indeks BELEX15 je ostvario dobitak od pola procenta, zaključivši trgovanje na nivou od 710,4 poena, dok je na nedeljnom nivou u minusu od 0,6 odsto. BELEXlajn je ojačao za 0,1 posto na 1.531,81 poen, a u odnosu na prošlu sedmicu je slabiji za 0,4 procenta.

Aerodrom „Nikola Tesla“ je bio jedina akcija koja je ostvarila sedmocifreni promet, u iznosu od 1,1 milion dinara, po prosečnoj ceni od 1.096 dinara, za 0,3 odsto nižoj nego u četvrtak.

Naftna industrija Srbije je ojačala za 0,1 posto na 681 dinar, uz trgovanje vredno 0,6 miliona dinara, dok je beogradsko preduzeće za spoljnu i unutrašnju trgovinu, Hempro, isprometovano za približno 0,4 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 510 dinara.

Kompanija Fintel Energija, koja se bavi izgradnjom vetroparkova, zadržala se na cenovnom nivou od 520 dinara, uz realizaciju u iznosu 0,1 milion dinara.

Dobitnik dana je bila Komercijalna banka, čije su obične akcije porasle za 2,5 posto na 2.400 dinara, što je blizu 12-mesečnog najvišeg nivoa od 2.450 dinara zabeleženog 31. januara ove godine, ali su registrovale neveliko trgovanje.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali s udelom od 20,32 odsto, pri čemu u kupovini sa 40,63 procenta, a u prodaji su apstinirali.

Državnim dužničkim hartijama danas nije trgovano na Berzi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.