U trendu

Obrador Lopez: Tesla neće graditi ako planovi ugrožavaju vodoizvorište

MEKSIKO SITI – Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je danas da će američkoj kompaniji Tesla biti odbijena dozvola za izgradnju fabrike u severnoj meksičkoj državi Nuevo Leon, ako izgradnjom bude ugroženo vodosnabdevanje na tom području.

Kako navodi Rojters, Obradorovi komentari označuju da bi njegova zabrinutost oko vodosnabdevanja mogla da naruši dogovor Teslinih planova u blizini granice između SAD i Meksika, naglašavajući kritike analitičara i investitora da mešanje vlade Lopeza Obradora potkopava potencijal Meksika kao bliske destinacije koja opslužuje tržište SAD.

„Ako nema vode, ne“, rekao je Lopez Obrador novinarima, upitan da li bi dozvolio proizvođaču električnih vozila na čelu sa milijarderom Elonom Maskom da otvori fabriku u Nuevo Leonu, velikom industrijskom čvorištu koje se smatra najverovatnijom lokacijom za izgradnju.

„Jednostavno, ne. Nećemo dati dozvolu, to nije izvodljvio“, rekao je Lopez Obrador.

On je 2020. rekao da će uskratiti dozvole pivari Konstelejšn Brends u meksičkoj državi Donja Kalifornija, nakon što je kritikovao njihov projekat zbog potrošnje previše vode u toj sušnoj zoni.

Lopez Obrador je prošle nedelje pohvalio tu kompaniju što je donela odluku da se preseli u državu Verakruz, na jugoistoku Meksika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.