U trendu

Obradović: Profit EPS-a umesto gubitka u prvoj polovini 2015.

Elektroprivreda Srbije (EPS) imala je u prvoj polovini ove godine dobit od tri milijarde dinara, umesto očekivanog gubitka od 10 milijardi dinara, izjavio je danas direktor tog javnog preduzeća Aleksandar Obradović.

„EPS je postao pokazno mesto da se javni sektor u Srbiji reformiše“, istakao je Obradović na regionalnoj konferenciji „Izazovi energetske stabilnosti“.

On je rekao da se na primeru EPS-a pokazuje da je depolitizacija javnih preduzeća moguća i najavio da će do kraja godine prepoloviti broj direktorskih mesta u kompaniji, na 300.

Obradović je rekao da su EPS-u potrebni novi radnici, pre svega rudari, monteri i inženjeri.

Prema njegovim rečima, EPS će do 1. jula 2016. postati akcionarsko društvo i cilj je da se do tada ostvari ušteda od 36 miliona evra na godišnjem nivou. Kako je objasnio, uštede su već postignute i kroz centralizovan javne nabavke i bolju koordinaciju u proizvodnji uglja i struje.

Obradović je podsetio da je cena struje u Srbiji godinama najniža u regionu i istakao da bi EPS mnoge kapitalne projekte realizovao iz svojih sredstava da je cena bila tržišna.

„Plan je da u narednih pet godina cena struje dostigne tržišni nivo, a ne da bude socijalna kategorija“, rekao je on.

Obradović je istakao da EPS pored ulaganja u nove kapacitete, planira velike investicije u postojeća postrojenja, pre svega u rudarski deo i termoelektrane.

EPS je dosta poboljšao naplatu struje rekao je Obradović i najavio da će kompanija ulagati i u obnovljive izvore energije, kao što su izgradnju vetro i solarnog parka u Kostolcu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.