najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Očekuje se natprosečan rod žitarica u Rasinskom okrugu

Žetva ječma obavljena je na desetak odsto površina koje su u Rasinskom okrugu pod tom kulturom, a kako navode u kruševačkoj Poljoprivredno- savetodavnoj i stručnoj službi, po trenutnom stanju žitarica – pšenice, ječma, ovasa i tritikala, očekuje se da bi prinosi ove godine u tom kraju mogli da budu natprosečni.

“Prinosi ječma su dobri i kvalitetni jer su uslovi bili povoljni za setvu, takvi su bili i tokom prolećne vegetacije, poljoprivrednici su ispoštovali agrotehničke mere, a očekujemo prinose preko četiri tone po hektaru, na pojedinim parcelama čak do pet tona”, kazala je agenciji Beta Radojka Nikolić iz kruševačke Poljoprivredno-savetodavne i stručne službe.

Žetva ječma, pod kojim je u Rasinskom okrugu oko 1.500 hektara, trebalo bi da do kraja juna bude završena, a početkom jula da počne žetva pšenice, koja je takodje u dobrom stanju.

“Bili su dobri uslovi za nalivanje zrna, pšenica je u mlečnoj fazi zrelosti, klasovi su krupni, zrno dobro naliveno. Ako vremenski uslovi budu zadovoljavajući do, a potom i u vreme žetve, očekujemo visoke prinose, koji bi mogli da budu i iznad prosečne pet tone po hektaru, odnosno preko pet tona, a na najboljim parcelama i iznad šests tona po hektaru”, kazala je Radojka Nikolić.

Pšenica je u Rasinskom okrugu posejana na oko 13,5 hiljada hektara, dok je pod ostalim žitaricama još oko 4.000 hektara.

Kukuruz pod kojim je na tom području oko 40.000 hektara, rekla je Radojka Nikolić, posejan je u optimalnom roku, ali su u maju bili nepovoljni uslovi, niže temperature od uobičajenih i s mnogo kiše.

“Zbog toga se kukuruz sporo razvijao, prilično loše je izgledao, njegova vegetacija kasni i sada je ispod metra umesto da je preko metra, a sadašnje temperature i sunce mu pogoduju i očekujemo da će bolje izgledati”, navela je ona i dodala da u zemljištu ima dovoljno vlade i ratari mogu da urade prihranjivanje azotnim djubrivom, ako to nisu učinili i da obave medjurednu obradu.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike