U trendu

Očekujemo veće interesovanje turističkih agencija za subvencije

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija očekuje da će u narednom periodu domaće turističke agencije pokazati veće interesovanje za subvencije koje dodeljuje država za dovodjenje stranih turista u Srbiju, rečeno je agenciji Beta u tom ministarstvu.

„Verujemo da će domaće turističke agencije u narednom periodu intenzivnije nastaviti da rade na dovodjenju stranih turista, kao i da će ministarstvu dostavljati svu neophodnu dokumentaciju kako bi ostvarili pravo na subvenciju“, navode u Ministarstvu trgovine i turizma.

Od 20. januara, od kada su agencije mogle da nakon završetka putovanja počnu da dostavljaju ministarstvu dokumentaciju kojom dokazuju pravo na dodelu subvencije, pristiglo je sedam zahteva, ali nijedan, kako navode, nije ispunjavao uslove potrebne za dodelu novca.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Yuta) Aleksandar Seničić rekao je agenciji Beta da je kratak rok da bi se već videli rezultati subvencija, jer je uredba počela da se primenjuje krajem januara, a tek sada počinje turistička sezona.

„Razlog slabog interesovanja agencija je i to što je uslovima za dodelu subvencija predvidjeno da strani turisti borave u Srbiji najmanje tri noćenja, a oni uglavnom ostaju dve noći“, rekao je Seničić.

On je naglasio da su turističke agencije zainteresovane za subvencije, ali da im treba vremena da se uhodaju i prilagode uslovima i izrazio očekivanje da će planirana sredstva ostati na raspolaganju.

Seničić je naglasio i da je za povećanje broja stranih turista potrebna jača promocija Srbije na ciljanim tržištima.

Ukoliko novac namenjen za subvencije bude vraćen u budžet, Seničić smatra da bi ga trebalo usmeriti upravo na promociju turizma Srbije u inostranstvu.

Prema njegovim rečima, veće interesovanje agencija za te podsticaje očekuje se tokom leta.

Iz ministarstva su podsetili da je nakon višegodišnje inicijative predstavnika turističkih agencija da država pronadje model subvencinisanja programa za dovodjenje stranih turista, Vlada Srbije početkom godine usvojila uredbu i u tu svrhu opredelila 120 miliona dinara.

Ministarstvo naglašava i da je na tekstu uredbe, koji sadrži jasno propisane uslove i neophodnu dokumentaciju koju domaće agencije prilažu prilikom podnošenja zahteva za subvencionisanje, resorno ministarstvo radilo zajedno sa turističkim agencijama.

„Zajedničkom izradom dokumenta cilj države i agencija bio je povećanje deviznog priliva, pozicioniranje Srbije kao prepoznatljive i primamljive turističke destinacije, kao i pozicioniranje domaćih agencija kao glavnih organizatora putovanja za zemlje regiona“, navode u resornom ministarstvu.

Podsećaju i da je u pitanju pilot projekat koji će trajati do 20. novembra.

Ministarstvo naglašava i da je uvažilo sve zahteve predstavnika agencija i da su spremni da i naredne godine primene sve njihove konstruktivne predloge i obezbede sredstva za subvencionisanje.

„Isto tako očekujemo da domaće agencije pokažu veće interesovanje i zalaganje, kako bi broj dolazaka stranih turista u Srbiju kontinuirano rastao što nam je svima cilj“, kazali su u ministarstvu.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je pre nekoliko dana da domaće turističke agencije nisu zainteresovane za podsticaje koje dodeljuje to ministarstvo za dovodjenje stranih turista u Srbiju i da ta akcija nije imala efekte.

On je tad najavio i mogućnost da novac opredeljen za te subvencije bude vraćen u budžet Srbije.

Uredba o podsticaju organizovanog dolaska stranih turista u Srbiju predvidja da se subvencionišu turističke agencije koje bi dovele grupu od najmanje 15 stranih turista, za period od najmanje tri noćenja sa doručkom, na teritoriji Srbije.

Iznos sredstava subvencija po jednom stranom turisti je 10 evra za ostvarenih tri do pet noćenja, odnosno 15 evra za šest i više noćenja utvrdjenih programom putovanja.

Podsticaji se odobravaju turističkim agencijama sa licencom sa sedištem u Srbiji, koje su dužne da unapred pripreme program putovanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.