najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Od 1. januara evropski novac i za mala preduzeća iz Srbije

Preduzeća iz Srbije će od 2016. moći da koriste novac iz evropskog Programa za konkurentnost preduzeća i malih i srednjih preduzeća COSME, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva privrede Miloš Petrović. 

„Primenom  ovog programa u Srbiji od 1. januara 2016. malim i srednjim preduzećima ne samo da će biti omogućen pristup stranim tržištima i pristup novim izvorima finansiranja, već i pružena podrška u uspostavljanju poslovanja na stranim tržištima  kroz pružanje informacija i pronalaženje poslovnih partnera uz pomoć Evropske mreže preduzetništva“, izjavio je Petrović na predstavljanju programa COSME u Privrednoj komori Srbije. 

On je pozvao sve banke u Srbiji da uspostave kontakt za Evropskim investicionim fondom kako bi se omogućilo sprovođenje programa u Srbiji kroz olakšan pristup sredstvima finansiranja. Naveo je da je sporazum o pristupanju Srbije COSME programu potpisan 10. novembra u Briselu. 

Mala i srednja preduzeća u Srbiji i dalje nemaju dovoljno finansijskih mogućnosti za razvoj poslovanja, naveo je on, dodajući da je zato značajno što je pristupila programu COSME koji u periodu 2014-2020. predviđa 2,3 milijarde evra za zemlje članice EU i zemlje kandidate, od čega je 60 odsto predviđeno za olakšan pristup finansijama. 

„Mislimo da je tu (u sektoru malih i srednih preduzeća) stub privrede. Ima 315.000 srednjih subjekata, mislimo da je to potencijal i jasno nam je da im je potrebna podrška“, naveo je on. 

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport (Michael Davenport) istakao je da mala i srednja preduzeća imaju najveći potencijal za nova ulaganja i radna mesta, i kao primer naveo Veliku Britaniju iz koje dolazi, rekavši da se tamo radna mesta u velikom broju otvaraju u tom segmentu privrede. 

„Od januara 2016. Srbija će u potpunosti učestvovati u programu COSME. Pozdravljam to i ja i Evropska komisija i zemlje članice jer je to način da se Srbija približi evropskim standarima ali i da kompanije dobiju dodatnu podršku“, rekao je Devenport, navodeći da će je podrška predviđena za značajne oblasti kao što su konkurentnost, nastup na stranim tržištima i razvoj preduzetničke kulture.

Nacionalna kontakt osoba za COSME u Srbiji Milica Zatezalo rekla je da je ovim programom za lakši pristup izvorima finansiranja predviđeno 1,3 milijardi evra, i da se procenjuje da će u svim članicama programa to omogućiti ukupni iznos kredita od 21 milijardi evra, i da će prosečan iznos kredita biti 65.000 evra.

Procenjuje se da će zahvaljujući ovom programu u Evropi biti otvoren jedan milion radnih mesta, rekla je Zatezalo.  

U komponenti za finansiranje, kako je navela, mogu da učestvuju razne finansijske institucije – banke, garancijski fondovi, fondovi rizičnog kapitala, a za to je potrebno da se prijave na stalno otvoren poziv Evropskom investicionom fondu.

Kao primer realizacije u regionu navela je Crnogorsku komercijalnu banku, koja u okviru programa COSME nudi kredite na 36 meseci, koji mogu da se koriste i za takozvana start ap preduzeća (start up). 

 COSME se koristi i za podršku internacionalizaciji i pristupu stranim tržištima, za stvaranje novog poslovnog okruženja za razvoj konkurentnosti i podsticanje kulture preduzetništva, navela je ona. 

Pored preduzeća i budućih preduzetnika, COSME mogu da koriste i organi vlasti svih nivoa za podršku reformi politika, nefinansijsku i finansijsku podršku pri na unapređenju rada administrativnih organa.

Pristupanje Srbije programu COSME bilo je najavljivano i za 2014, ali tada to nije bilo realizovano. Opširnije na www.euractiv.rs. 

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike