Od 1. januara moguće podnošenje zahteva za besplatnu struju i gas

Zaštićene kategorije kupaca, kojih se procenjuje da će biti do 200.000, moći će od 1. januara da podnose zahteve za besplatnu struju i gas lokalnim samoupravama, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ministar je novinarima kazao da je u budžetu za 2016. za te namene obezbedjeno nešto više od 1,6 milijardi dinara, podsetivši da je ove godine za te namene u budžetu bilo obezbedjeno 700 miliona dinara.

Antić je dodao da je ove godine povlastice za utrošenu električnu energiju i gas, koristilo izmedju 70.000 i 90.000 korisnika novčane socijalne pomoći i dečjeg dodatka.

Prema njegovim rečima, novom Uredbom o energetski zaštićenom kupcu koju je Vlada Srbije danas usvojila otklonjeni su svi nedostaci zbog kojih je prethodna uredba proglašena neustavnom.

Antić je precizirao da su po novoj uredbi povećani limiti mesečne potrošnje električne energije i gasa, tako da će pravo na besplatnih od 120 do 250 kilovata struje ili 35 do 75 metara kubnih gasa imati oni koji koriste do četiri puta više te energente, dok je po starom to bilo dva puta više.

On je istakao da će za besplatnu struju i gas moći da konkurišu i ugroženi kupci, kojima obustavom tih energenata može biti ugrožen život ili zdravlje, na osnovu medicinske dokumentacije

Oni su do sada imali pravo na zaštitu od obustave duga, ali ne i na besplatne kilovate ili kubne metre gasa.

“Na ovaj način povećava se broj kupaca koji će ostvariti pravo na umanjenje.Ovo je značajna podrška za veći broj ljudi”, kazao je Antić.

Ministar je dodao da će korisnici imati pravo i na žalbu, a prigovore će rešavati Ministarstvo energetike.Ustavni sud je krajem septembra stavio van snage odredbe Uredbe o energetski zaštićenom kupcu kojima je bio propisan način sticanja statusa “ugroženog kupca”, jer nije bila predvidjena mogućnost žalbe.

(Beta)

Ostavite komentar