najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Od 15. marta elektronske prijave M4 obrasca

Poslodavci i preduzetnici će od 15. marta moći elektronski da predaju M4 obrazac, koji sadrži podatke o zaradama i stažu zaposlenih u prethodnoj godini, što će doprineti smanjenju čekanja na šalterima PIO Fonda i uštedama u poslovanju privrede, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da u Srbiji 204.000 pravnih lica i 233.000 preduzetnika imaju obavezu da podnose dokumentaciju za M4 obrazac.

“Od 15. marta više niko neće morati da čeka na šalteru  i sva dokumentacija može da se preda elektronski. Šalteri u PIO fondu su za našu privredu deo mračne prošlosti i svako ko ne želi da dodje na šalter, neće to morati da radi”, istakao je Vulin.

On je rekao da će to doneti velike uštete, u vremenu i novcu i kao primer naveo da u beogradskoj filijali kada su meseci za predaju M4 obrasca, dnevno ima 4.000 stranaka.

Prema njegovim rečima, 80 odsto usluga PIO fonda je već digitalizovano.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da su procene Sertifikacionog tela PKS da bi novi elektronski servisi, koji bi mogli da budu brzo primenjeni, sačuvali bar 300 miliona evra poreskih obveznika.

On je rekao da da će i ova usluga doneti uštede privrednicima i dodao da je i PKS u ovoj fazi modernizacije fokusirana na unapredjenje postojećih i razvoj novih on-lajn sevisa za  privredu.

Direktorka Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Dragana Kalinović rekla je da je taj fond spreman za nove usluge i da će na ovaj način biti uštedjeno mnogo vremena poslodavcima i preuzetnicima i ocenila da je to veliko poboljšanje korisničkog servisa PIO Fonda.

“To je veliko olakšanje za poslodavce, jer više ne moraju da provode vreme čekajući u redovima. Nadamo se uštedama na svim nivoima, kao i poboljšanju izvornih prohoda PIO Fonda i posredno na taj način i smanjenju dotacija od strane države”, istakla je Kalinović.

Poslodavci i preduzetnici će moći da popune zahtev i pošalju prijavu preko elektronskog servisa na sajtu PIO Fonda, a kako je rečeno, neće biti potrebe da se šalje dodatna finansijska dokumentacija.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike