U trendu

Od 2017. dodatnih Ε‘est meseci za odlazak u penziju

Ε½ene sa navrΕ‘enom 61 godinom ΕΎivota i najmanje 15 godina staΕΎa do 31. decembra mogu da podnesu zahtev za penziju, a ako to ne urade čekaΔ‡e dodatnih Ε‘est meseci, kaΕΎu u Fondu PIO.

Kada je reč o prevremenom penzionisanju, Jelica TimotijeviΔ‡ iz Fonda PIO je rekla da je u 2016. uslov za prevremenu penziju za ΕΎene 37 godina staΕΎa osiguranja i najmanje 55 godina ΕΎivota.

β€žMogu da podnesu zahtev do 31. decembra ove godine i da ostvare pravo na prevremenu starosnu penziju”, rekla je TimotijeviΔ‡ za RTS.

Ona dodaje da je taj uslov za muΕ‘karce 55 godina i osam meseci ΕΎivota i najmanje 40 godina staΕΎa osiguranja.

β€žOd 1. januara se menjaju uslovi i podiΕΎe granica za prevremenu starosnu penziju i za ΕΎene i muΕ‘karce, tako da najkasnije 31. decembra treba da podnesu zahtev za penziju odosno da najkasnije 30. decembra prekinu radni odnos”, navela je TimotijeviΔ‡.

Ona je rekla da je 2024. izjednačavaju uslovi za žene i muőkarce za prevremenu starosnu penziju.

Kod ΕΎena te godine bi se doΕ‘lo do uslova – 40 godina staΕΎa osiguranja i najmanje 60 godina ΕΎivota za prevremenu starosnu penziju,kao i za muΕ‘karce.

β€žZa ΕΎene sledeΔ‡e godine je uslov 55 godina i osam meseci ΕΎivota i 37 godina i Ε‘est meseci osiguranja, a za muΕ‘karce 56 godina i četiri meseca ΕΎivota i 40 godina staΕΎa osiguranja”, rekla je TimotijeviΔ‡.

Ona dodaje da je umanjenje penzije 0,34 odsto po svakom mesecu za koji se ranije ode u penziju, ali to umanjenje moΕΎe da bude najviΕ‘e za pet godina, Ε‘to je ukupan iznos od 20,4 odsto.

Timotijević je rekla da je umanjenje trajno.

Prema njenim rečima, godiőnje u proseku u Fond PIO stigne oko 560.000 zahteva, od čega se oko 93 odsto reői u zakonskom roku od dva meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.