najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Od 2017. svinje neće biti vakcinisane protiv kuge

Do kraja godine veterinarske stanice vakcinisaće sve svinje u Srbiji, kako bi bile otporne na moguće izbijanje žarišta iduće godine, što je jedan od preduslova za izvoz svinja u zemlje Evropske unije, piše danas portal Agrosmart.

„Od 2017. godine, ako sve bude po planu, u Srbiji će prestati vakcinacija svinja protiv bolesti kuge, što će omogućiti izvoz svinjskog mesa u zemlje Evropske unije“, rečeno je Agrosmartu (www.agrosmart.net) u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

U Upravi za veterinu podsećaju da žarišta bolesti nema već nekoliko godina, a poslednji slučaj zabeležen je u novembru 2010. godine.

EU je pružila tehničku i stručnu podršku kroz dva projekta, uz isporuku opreme za kontrolu i nadzor bolesti veterinarskim stanicama, institutima i inspekciji, čime su znatno ojačani nacionalni kapaciteti Srbije.

EU je krajem 2015. godine obezbedila i šest miliona doza vakcina protiv kuge svinja, za potrebe završne vakcinacije u 2016. godini.

Iako vakcinacija protiv ove bolesti osigurava zaštitu svinja i sprečava izbijanje bolesti, prema EU standardima ona nije dozvoljena, zbog čega zemlje članice ne dozvoljavaju uvoz svinja i svežeg mesa iz zemalja koje primenjuju vakcinaciju.

„Prestanak vakcinacije, ukoliko ne dodje do izbijanja žarišta, omogućiće izvoz svinjskog mesa u zemlje EU. Sa druge strane, potrebno je da se radi na daljem unapredjenju higijenskih i biosigurnsonih mera na farmama svinja, posebno na malim gazdinstvima i porodičnim farmama, kao i kontrola sprovodjenja veterinarsko-sanitarnih mera i prometa svinja“, naveli su iz Uprave za veterinu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike