U trendu

Od ideje do realizacije i plasmana proizvoda uz pomoć EU

BEOGRAD – Novi uređaj za čuvanje vina, kuglica za hvatanje boja, inteligentni sistem za predviđanje prinosa voćnih useva…, sve su to inovacije koje su već na tržištu ili treba uskoro da se pojave.

Novi pronalasci finansirani su kroz program Kancelarije za transfer tehnologije u okviru Fonda za inovacionu delatnost kojim se podstiče saradnja akademske zajednice i privrede u Srbiji.

Projekat podrške istraživanju, inovacijama i transferu tehnologije u Srbiji je završen, finansiran je iz pretpristupnih fondova EU sa 2,5 miliona evra, a realizovan je u saradnji sa Svetskom bankom.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac rekao je na skupu u Tehnološkom parku u Beogradu povodom završetka projekta da je on iznedrio Kancelariju za transfer tehnologije, a u okviru kancelarije i mehanizam inovacionih vaučera.

„Kroz projekat osmišljen je program saradnje privrede i nauke“, naglasio je Rakonjac i dodao da završetkom programa nije stavljena tačka i da je krenuo novi ciklus saradnje privrede i nauke koji se finansira iz budžeta preko MInistarstva prosvete.

Program transfera tehnologija podržao je 19 projekata naučno-istraživačkih institucija u iznosu od 360.000 evra, među kojima su tri pronašla partnera u privredi i sklopila licencni ugovor za plasman proizvoda na tržištu.

U okviru programa razvijeno je 11 usluga, a među njima su najznačajniji inovacioni vaučeri, a finansijsku pomoć kroz 220 inovacionih vaučera dobilo je 180 malih i srednjih preduzeća u ukupnom iznosu od 1,17 miliona evra.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je Srbija ovim projektom pokazala da je bila „dobar đak“ i da ima kapacitet i timove koji znaju da iskoriste sredstva iz EU.

„Cilj je bio da se nauka i privreda bolje spoje, da se bolje koriste kapaciteti“, rekao je Šarčević i dodao da je srpska nauka cenjena u svetu i da će donošenjem novih zakona biti promenjen način finansiranja.

Podseća da su zaživeli modeli tehnoloških parkova, da u Beogradu više nema mesta za nove kompanije, da će tehnološki park u Novom Sadu biti završen do kraja godine, a da je postavljen kamen temeljac za tehnološki park i u Nišu.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je znanje potrebno biznisu i da su nauka i privreda do sada u Srbiji vodile „odvojene živote“ i da ih je trebalo povezati.

„Trebalo je napraviti most između znanja i poslovnog sektora i u tome smo uspeli“, rekao je Fabrici.

Podseća da su neki akademski krugovi bili skeptični na početku projekta, ali da su predrasude razbijene potpisivanjem prvih ugovora za prva tri projekta koji su danas na tržištu.

„Srbija postiže odlične rezultate i ovo je važno za za inovacionu zajednicu i za privredu. Inovatori su dobili šansu u Srbiji“, naglasio je Fabrici.

U realizaciji projekta pomogla je i Svetska banka, a njen predstavnik u Srbiji Stiven Ndegva kaže da je na početku projekta Srbija bila iza drugih u istraživačkom sektoru, a da se sada slika promenila.

Kako kaže, projekat koji je završen bio je veoma uspešan, a Svetska banka će nastaviti da podstiče i pomaže Srbiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.