U trendu

Od Pokrajine 16 miliona Laboratoriji za kvalitet hrane

NOVI SAD – Jedna od vodećih i najsavremenijih laboratorija za analizu kvaliteta hrane Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu dobila je iz pokrajinskog budžeta 16 miliona dinara za nabavku opreme, a predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kaže da će se ulaganja u nauku nastaviti.

„Pokrajina je uložila 16 miliona dinara u najsavremeniju Laboratoriju za analizu hrane, za precizne analize, koje se tiču autentičnosti hrane, genetski modifikovanih organizama, za analizu kvaliteta hrane i mikrobiološke analize. Za usluge Instituta za prehrambene tehnologije već vlada veliko interesovanje privrednih subjekata, a pokrajinska vlada će pomoći da na tom polju budu još uspešniji“, rekao je Mirović.

On je najavio nova ulaganja u oblast nauke i u Univerzitet u Novom Sadu.

„Imaćemo nedaleko odavde i novi Naučno tehnološki park, a slede i druge investicije. Nabavili smo značajnu opremu i za Poljoprivredni fakultet i druge fakultete. Nvosadski Univerzitet je svaksko lider, a može biti još uspešniji ako redovno budemo ulagali u njega i u nauku“, rekao je Mirović.

Prema rečima direktorke Instituta za preehrambene industrije Olivere Đuragić, Laboratorija će doprineti proširenju asortimanu analiza hrane i boljem pozicioniranju na tržištu.

„Ovo je veliki dan za Institut. Ovom finansijskom podrškom su dali do znanja da brinu o institucijama kao što je naša i da nauka u Srbiji ima perspektivu. Ndam se da ćemo opravdati poverenje i da ćemo ostati visokopozicionirana institucija u oblasti istraživanja bezbednosti hrane“, rekla je Đuragić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.