U trendu

Od sutra tople probe u Beogradu

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kazao je danas da toplane u Srbiji spremno dočekuju grejnu sezonu, koja bi mogla da počne i pre 15. oktobra, ako temperatura bude bila ispod 12 stepeni.

„55 toplana u Srbiji obezbedilo je zalihe za 15 dana unapred, a ostalih pet će to uraditi do 15. oktobra“, kazao je Antić i dodao da određene probleme imaju toplane u Novom Pazaru, Valjevu, Zaječaru, Boru, koja je sa „EPS Snabdevanjem“ potpisala reprogram duga za struju i toplanom u Smederevu koja ima velika dugovanja za gas, koja će uskoro isplatiti.

Upitan šta će biti sa cenom struje i grejanja za najugroženije građane, nakon što je Ustavni sud suspendovao odluku o besplatnim kilovatima struje i kubicima gasa, Antić je kazao da će Ministarstvo poštovati odluku Ustavnog suda će, do kraja meseca doneti novu i širu odluku.

„Mi poštujemo odluku Ustavnog suda. Bio bih srećniji da je sud dao neki prelazni period. Do kraja oktobra donećemo bolju odluku, koja će imati širi obuhvat. Određene subvencije već daju lokalne samouprave i nema potrebe da dupliramo te subvencije. Mislim da će odluka startovati 1. novembra“, kazao je Antić.

On je upitan da li to znači da će najugroženiji građani sada plaćati puni iznos računa za električnu energiju, kazao da pretpostavlja da im, zbog vremenskih prilika, računi za oktobar „neće biti dramatično veći“.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kazao je da će cena grejanja u Beogradu ostati na prošlogodišnjem nivou, a će probno grejanje početi sutra.

On je pojasnio da će cena ostati na prošlogodišnjem nivou jer kada je u 2014. godini povišena cena gasa, na njego insistiranje Toplane nisu povisile cenu grejanja, pa sada „nemaju prostora da smanje cene“. On je dodao da će u narednim mesecima videti da li će biti prostora za smanjenje cena, ako cena gasa bude dodatno pala.

Mali je dodao da je u Beogradske toplane ove godine uloženo 1,6 milijardi dinara.

Gradonačelnik je kazao i da će razgovarati sa kompanijom „Solaris“, kako bi i ti autobusi bili ofarbani u crveno.

Mali je kazao da su autobusi Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP), koji nisu „Solarisovi“, već ofarbani, a da je poenta da se i „Solarisovi“ ofarbaju, da se to uradi kvalitetno i postigne dogovor kako bi Beograd zadržao garanciju.

Garancija na „Solarisovim“ autobusima ne bi važila ukoliko bi se bez saglasnosti prefarbali autobusi. Garancija na boju i oplatu na „Solarisovim“ autobusima važi 12 godina.

Upitan zašto ne funkcioniše internet u autobusima GSP-a u kojima je ugrađen, Mali je kazao da je jutros imao sastanak o tome, da internet funkcioniše i da je preuzimanje podataka „u porastu“.

„Imamo eksponencijalni rast preuzimanja podataka u 450 autobusa. Internet generalno radi“, kazao je Mali i dodao da ako internet ne funkcioniše u nekom pojedinačnom autobusu to treba prijaviti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.