U trendu

Odborena državna pomoć u zemljištu za grifild u Nišu

NIŠ – Republička Komisija za kontrolu državne pomoći ocenila je da je usklađena sa pravilima pomoć u građevinskom zemljištu koju će dobiti firma „Xingyu Automotiv Lighting Systems“ za ulaganje u izgradnju fabrike u Nišu, objavljeno je na službenoj stranici Komisije .

Dodela građevinskog zemljišta bez naknade je podrška izgradnji fabrike automobilske rasvete koja će biti na površini od 29.820 kvadratnih metara.

Predviđeno je da ulaganje bude 60 miliona evra uz zapošljaavnje 1.000 novozaposlenih radnka u prvih pet godina od potpisivanja ugovora.

Od planiranih 60 miliona, 32,7 miliona evra je za izgradnju objekta, 19,6 milina za kupovinu nove opreme, a 7,5 miliona za nabavku i opremanje zemljišta.

Podrška koju je dobio Xingyu je nešto preko 130 ari građevinskog zeljišta više katastarskih parcela u niškoj katastarskoj opštini Bubanj, što je prema proceni Poreske uprave 29,1 miliona dinara odnosno 247 hiljada evra.

Za ovu investiciju ukupna državna pomoć Srbije iznosiće 16,6 miliona evra, odnosno 27,7 posto, jer je prošle godine za nju već odobrena pomoć kroz podsticaje vredna 16,4 miliona evra.

Niški Xingyi deo je „Ćangzou Xingyu Automotiv Lignting Systems Co“ i poseduje tri pogona za proizvodnju automobilske rasvete u Kini, a 2019. godine poslovni prihod te kompanije bio je 526,2 miliona evra sa 5.000 zaposlenih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar