U trendu

Odobreno sticanje kontrole nad FAM-om iz KruĆĄevca

BEOGRAD – Komisija za zaĆĄtitu konkurencije odobrila je koncentraciju učesnika na trĆŸiĆĄtu maziva i ulja Srbije koja nastaje sticanjem neposredne pojedinačne kontrole od strane druĆĄtva „Ellis Enterprises East“ d.o.o. iz Beograda iza kojeg stoji Valvolin grupa nad poslovanjem Fabrike maziva FAM KruĆĄevac AD koja je u drĆŸavnom vlasniĆĄtvu.

Akt o koncentraciji koji je Komisija ispitivala je kupoprodajni ugovor od 24. februara između AD Fabrike maziva FAM i „Ellisa“ kojim se prenosi vlasniĆĄtvo određenom pokretnom i nepokretnom imovinom, pravima intelektualne svojine i svih lista klijenata poslovanja u vezi sa proizvodnjom maziva, industrijskih ulja i srodnih proizvoda.

„Ellis“ je druĆĄtvo osnovano marta 2018. godine registrovano za proizvodnju derivata nafte i do sada nije ostvarivalo prihode, niti je prisutno na relevantnom trĆŸiĆĄtu Srbije, konstatovala je Komisija a kako se navodi „Ellis“ je deo Valvoline grupe koja je pod krajnjom kontrolom Valvoline Inc iz SAD, svetskog trgovca i snabdevača maziva, proizvoda i usluga za odrĆŸavanje vozila sa prodajom u viĆĄe od 140 zemalja sveta

FAM je vodeći domaći proizvođač maziva, lider u proizvodnji mazivnih masti i specijalnih maziva, ulja za obradu metala, sredstava za antikorozivnu zaĆĄtitu i sredstava za odmaơćivanje i čiơćenje „sa najvećim trendom radsta proizvodnje i plasmana motornih ulja“, navodi se u reĆĄenju i dodaje kako FAM izvozi u 10 zemalja Evrope, a ima 579 proizvoda od čega su 131 sredstva za hlađenje, 107 motorna ulja, 143 industrijska ulja.

Ovo trĆŸiĆĄte u Srbiji prema procenama koje je analizirala Komisija, iznosi 30.000 tona u ukupnoj vrednosti od 48,5 miliona evra a FAM je na 20 do 30 odsto trĆŸiĆĄnog udela u veleprodaji Srbije, dok je u ukupnoj proizvodnji ova kompanija na 40-50 odsto.

Komisija za zaĆĄtitu konkurencije zaključila je da sprovođenjem koncentracije između Valvolinovog „Ellisa“ i FAM-a dolazi do manjeg preklapanja a da će trĆŸiĆĄni udeo poslovanja u zbiru prodaja biti povećana za do pet odsto.

Posle raskida privatizacije, FAM je u procesu reorganizacije i trenutno u većinskom drĆŸavnom vlasniĆĄtvu a osim „Ellisa“, Valvolin grupa nema drugih zavisnih druĆĄtava u Srbiji, objavljeno je u reĆĄenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.