Odobreno sticanje kontrole nad FAM-om iz Kruševca

BEOGRAD – Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je koncentraciju učesnika na tržištu maziva i ulja Srbije koja nastaje sticanjem neposredne pojedinačne kontrole od strane društva „Ellis Enterprises East“ d.o.o. iz Beograda iza kojeg stoji Valvolin grupa nad poslovanjem Fabrike maziva FAM Kruševac AD koja je u državnom vlasništvu.

Akt o koncentraciji koji je Komisija ispitivala je kupoprodajni ugovor od 24. februara između AD Fabrike maziva FAM i „Ellisa“ kojim se prenosi vlasništvo određenom pokretnom i nepokretnom imovinom, pravima intelektualne svojine i svih lista klijenata poslovanja u vezi sa proizvodnjom maziva, industrijskih ulja i srodnih proizvoda.

„Ellis“ je društvo osnovano marta 2018. godine registrovano za proizvodnju derivata nafte i do sada nije ostvarivalo prihode, niti je prisutno na relevantnom tržištu Srbije, konstatovala je Komisija a kako se navodi „Ellis“ je deo Valvoline grupe koja je pod krajnjom kontrolom Valvoline Inc iz SAD, svetskog trgovca i snabdevača maziva, proizvoda i usluga za održavanje vozila sa prodajom u više od 140 zemalja sveta

FAM je vodeći domaći proizvođač maziva, lider u proizvodnji mazivnih masti i specijalnih maziva, ulja za obradu metala, sredstava za antikorozivnu zaštitu i sredstava za odmašćivanje i čišćenje „sa najvećim trendom radsta proizvodnje i plasmana motornih ulja“, navodi se u rešenju i dodaje kako FAM izvozi u 10 zemalja Evrope, a ima 579 proizvoda od čega su 131 sredstva za hlađenje, 107 motorna ulja, 143 industrijska ulja.

Ovo tržište u Srbiji prema procenama koje je analizirala Komisija, iznosi 30.000 tona u ukupnoj vrednosti od 48,5 miliona evra a FAM je na 20 do 30 odsto tržišnog udela u veleprodaji Srbije, dok je u ukupnoj proizvodnji ova kompanija na 40-50 odsto.

Komisija za zaštitu konkurencije zaključila je da sprovođenjem koncentracije između Valvolinovog „Ellisa“ i FAM-a dolazi do manjeg preklapanja a da će tržišni udeo poslovanja u zbiru prodaja biti povećana za do pet odsto.

Posle raskida privatizacije, FAM je u procesu reorganizacije i trenutno u većinskom državnom vlasništvu a osim „Ellisa“, Valvolin grupa nema drugih zavisnih društava u Srbiji, objavljeno je u rešenju.

(Tanjug)

Napišite komentar