U trendu

Održan Poslovni forum“Srbija – Ruska federacija – Slovenija“

BEOGRAD – U Beogradu je danas održan Poslovni forum „Srbija-Ruska federacija-Slovenija“ u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) na kojem je učestvovalo oko 50 kompanija iz tri države.

Privrednici iz tri zemlje razgovarali su o unapređenju zajedničke saradnje i nastupu na trećim tržištima.

Savetnika predsednika PKS Miroslav Miletić kaže za Tanjug da je spoljnotrovinska razmena između tri zemlje u usponu.

„Što se Srbije tiče, zabeležano je nešto više od 2,5 milijardi dolara spoljnotrgovinske razmene sa Rusijom, pri čemu Srbija još uvek ima deficit, ali se povećanjem izvoza, približava cifri od milijardu dolara, dok je sa Slovenijom to nešto preko milijarde dolara ukupne razmene u 2017. godini. I tu postoji odličan balans između uvoza i izvoza“, ističe Miletić.

Više od 95 odsto robe između Srbije i Ruske federacije se izvozi bez carine, podseća direktor Predstavništva Trgovinsko-industrijske komore Ruske federacije u Srbiji. Vladimir Grišin.

Grišin kaže da je važno da se privrednici češće susreću i razgovaraju o projektima kako bi uspostavili jaču ekonomsku saradnju, a kroz organizaciju zajedničkih preduzeća.
Slovenija predstavlja „svojevrsna vrata“ za robu iz Srbije i Ruske federacije ka evropskom tržištu, poručila je na poslovnom Forumu, Danijela Fišakov, predsednica Slovenačkog poslovnog kluba.

Kaže da je u proteklih pet godina povećan broj srpskih i ruskih kompanija u Sloveniji.

Da je sve više srpskih proizvoda u Sloveniji, potvrđuje i Nataša Govedarica iz PKS, koja kaže da je srpsko tržište nameštaja „doživelo bum“ na slovenačkom tržištu, posebno u sektoru proizvodnje „pločastog“ nameštaja, po čemu su, kaže, naše kompanije dobro pozicionirane na tržištu Slovenije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.