U trendu

OECD: Podsticajne mere Kine će pogoršati ekonomske probleme

PEKING – Kineske podsticajne mere će ojačati njen privredni rast u ovoj i narednoj godini, ali mogu potkopati težnje Pekinga za dovođenje duga pod kontrolu i pogoršati strukturne poremećaje u srednjem roku, saopštila je danas Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Ta organizacija je, takođe, srezala projekciju privrednog rasta Kine za ovu godinu, te sada predviđa rast od 6,2 odsto, umesto ranije projektovanih 6,3 odsto. Za narednu godinu, OECD prognozira rast kineske privrede od 6,0 odsto.

Zvanični Peking je pojačao fiskalne podsticaje kako bi sprečio oštrije usporavanje domaće privrede, koja je, kako navodi agencija Rojters, sada „pritisnuta“ slabijom domaćom potražnjom i trgovinskim ratom sa SAD.

Lokalnim vlastima u Kini je ove godine dozvoljeno da emituju obveznice specijalne namene, vredne 2.150 milijardi dolara juana (320,6 milijardi dolara) za finansiranje infrastrukturnih projekata, što je za 59 odsto veći iznos od prošlogodišnjeg.

Međutim, američka bonitetna agencija „Standard i Purs“ je prošle godine procenila da kineske lokalne vlade već „leže“ na „skrivenom“ dugu koji bi mogao iznositi čak 40.000 milijardi juana.

„Podsticaji za infrastrukturu mogu podići rast iznad projekcije, ali mogu dovesti i do daljeg nagomilavanja neravnoteža i pogrešne raspodele kapitala, a time i slabijeg rasta u srednjoročnom periodu“, ocenjuje se u najnovijem istraživanju OECD-a o kineskoj ekonomiji.

„Podsticaji mogu dovesti do ponovnog povećanja zaduženosti sektora privrede i, generalno gledano, do toga da se unazadi napredak u razduživanju“, dodaje se u izveštaju.

Kineski korporativni dug je pao na oko 160 odsto bruto domaćeg proizvoda zbog višegodišnje borbe protiv rizičnijih oblika finansiranja i zaduživanja, ali je taj nivo i dalje veći nego u drugim velikim ekonomijama, poručuju iz OECD-a.

Kineska vlada je u martu najavila smanjenje poreza i provizija za oko 2.000 milijardi juana za kompanije u ovoj godini, što će povećati kineski budžetski deficit na 2,8 posto BDP-a ove godine sa 2,6 posto iz 2018. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.