U trendu

OECD srezao projekcije rasta na postkrizni minimum

PARIZ – Trgovinski rat između Sjedinjenih Država i Kine oborio je globalni privredni rast na najniže nivoe u deceniji, saopštila je danas Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), pošto je snizila svoje prognoze rasta svetske ekonomije.

Globalna ekonomija rizikuje da uđe u novu, dugotrajnu fazu niskog rasta, ako vlade nastave da oklevaju sa odlukama o tome na koji način da odgovore na novonastale prilike, poručuju iz OECD-a.

Globalna ekonomija će uknjižiti najslabiji rast od finansijske krize iz 2008-2009. godine, pošto će ove godine, prema procenama te organizacije, usporiti na 2,9 odsto sa prošlogodišnjih 3,6 odsto, da bi 2020. godine zabeležila rast od 3,0 odsto, prenosi CNBC.

Perspektive rasta globalne ekonomije pogoršale su se od poslednjih projekcija OECD-a u maju, kada je ta organizacija prognozirala rast globalne ekonomije od 3,2 odsto u ovoj godini i od 3,4 odsto u 2020.

„Ono što je delovalo kao privremene trgovinske tenzije pretvara se u dugotrajno novo stanje u trgovinskim odnosima“, izjavila je glavni ekonomista OECD-a, Lorens Bon.

„Globalni poredak koji reguliše trgovinu je nestao, a mi smo u novoj eri sve neizvesnijih i bilateralnijih trgovinskih odnosa. Rast trgovine, koji je bio pokretač globalnog oporavka nakon finansijske krize, pao je sa pet odsto iz 2017. godine u negativnu teritoriju“, rekla je ona.

U međuvremenu, trgovinske tenzije ugrozile su poslovno poverenje, oborivši rast investicija sa stope od 4,0 odsto od pre dve godine na samo 1,0 procenat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar