U trendu

OECD: Trgovinske tenzije će usporiti svetsku ekonomiju

PARIZ – Globalna ekonomska ekspanzija je izgleda dostigla vrhunac, pri čemu su perspektive rasta širom sveta sve neujednačenije zbog intenziviranja rizika, ocenjuje Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u novom polugodišnjem „Izveštaju o ekonomskim izgledima“.

Prema OECD-u, perspektive ekonomskog rasta sada su neznatno slabije u odnosu na prognoze iz maja.

U izveštaju, objavljenom danas, OECD navodi da eskalacija trgovinskih tenzija, pooštravanje finansijskih uslova na tržištima u usponu i politički rizici mogu da ugroze snažan i održiv srednjoročni rast širom sveta.

„Svetski BDP je u prvoj polovini 2018. godine ponovo porastao solidnim tempom, od oko 3,75 odsto, ali su se pojavili znaci da je rast možda dostigao vrhunac“, konstatuje se u dokumentu, a prenosi „The Irish Times“.

Ova organizacija, sa sedištem u Parizu, procenjuje da će se tempo rasta aktivnosti ove i iduće godine stabilizovati na 3,7 procenata, što je za 0,1, odnosno 0,2 procentna poena manje od majske prognoze.

Napominjući da je rast trgovine bio pokretač globalne ekonomske ekspanzije u poslednjih nekoliko godina, iz OECD-a predočavaju da je rast trgovine usporio sa prošlogodišnjih 5,0 odsto na oko tri procenta u 2018. godini, jer su se tenzije između SAD i njenih glavnih trgovinskih partnera odrazile na poverenje i investiranje.

Iako su SAD izvor ovih trgovinskih tenzija, ekonomski izgledi za SAD su ipak najsjajniji među glavnim razvijenim ekonomijama OECD-a, zahvaljujući smanjenju poreza i državnoj potrošnji.

OECD je za ovu godinu zadržao prognozu rasta SAD-a na 2,9 odsto, ali je smanjio projekciju za sledeću godinu na 2,7 posto sa prethodnih 2,8 procenata.

Takođe navodi da su američke uvozne tarife počele da utiču na najveću svetsku ekonomiju, i procenjuje da će one tarife koje su do sada uvedene generalno podići američke cene za 0,3 do 0,4 odsto.

Određeni proizvodi su još pogođeniji, napominje se u dokumentu, i predočava da su cene mašina za pranje veša skočile u SAD-u u periodu od marta do jula za 20 odsto, dok je izvoz američkih automobila u Kinu pao za skoro 40 odsto na godišnjem nivou.

Istovremeno, ocenjuje se da slabiji juan za sada pomogao Kini – koja nije članica OECD-a – da apsorbuje uticaj viših američkih tarifa. OECD je zadržao svoju prognozu rasta Kine na 6,7 odsto za ovu godinu i na 6,4 odsto za iduću.

„Dalje zaoštravanje trgovinskih tenzija bi u velikoj meri negativno uticalo na globalne investicije, radna mesta i životni standardi“, dodaje se dalje.

Takođe se konstatuje da je u razvijenim ekonomijama otvoreno puno novih radnih mesta, ali da je „rast plata… i dalje umeren“, što posebno čini ranjivim domaćinstva sa niskim prihodima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar