U trendu

Oko 2.000 građana u CG traži sezonski posao

PODGORICA – Oko 2.000 nezaposlenih građana u Crnoj Gori zainteresovano je za sezonski rad, a do danas je oglašeno 5.526 slobodnih radnih mesta najviše u delatnostima usluge smeštaja i ishrane i u obrazovanju, saopštio je danas Milutin Vučinić iz crnogorskog Zavoda za zapošljavanje (Z Z Z CG).

Od ukupnog broja slobodnih radnih mesta 1.112 je oglašeno u uslugama smeštaja i ishrane, što čini 20,12 odsto, u obrazovanju je oglašeno 900, a slede zdravstvena i socijalna zaštita, trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala, rekao je Vučinić u Jutarnjem programu RTCG.

Prema njegovim rečima, u Crnoj Gori je trenutno evidentirano 56.648 nezaposlenih, od kojih su 33.150 žene.

On je naveo da će tokom letnje sezone biti sprovedene aktivne mere zapošljavanja, a posebno je istakao program subvencioniranog zapošljavanja nezaposlenih lica sa evidencije Z Z Z CG.

„Ovaj program targetira oko 550 lica sa biroa i odvija se u saradnji sa privatnim sektorom“, kazao je Vučinić, dodajući da će tih 550 građana biti zaposleno na sezonskim poslovima kod poslodavaca iz sektora turizma.

Kada je reč o programu grantova za samozapošljavanje, kroz treći javni poziv koji je u toku, oko 150 osoba sa evidencije Zavoda će se zaposliti.

“Tačnije, Crna Gora će imati još 150 novih firmi. Očekujemo da će biti otvoreno oko 40 kompanija vezanih za sektor turizma”, rekao je Vučinić.

U trećem javnom pozivu, kaže, interesovanje je iskazalo preko 1.500 nezaposlenih.

On je napomenuo da nezaposlena lica kojima se ponudi posao moraju da ga prihvate, a da su poslodavci dužni da poštuju mere Ministarstva zdravlja kada je reč o sezonskim radnicima, a inspekcije da to kontrolišu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.