U trendu

Oko 40 srpskih kompanija nastavlja saradnju i nakon Expo-a

BEOGRAD – Oko 40 kompanija učesnica na tematskoj nedelji „Urbani i ruralni razvoj“ u okviru izložbe ExpoDubai 2020, okupilo se danas u Beogradu, kako bi razmenili iskustva i ostavrili dogovore za međusobnu potencijalnu saradnju.

Tim povodom Privredna komora Srbije organizovala je konferenciju „Urbani i ruralni razvoj-Susreti kompanija učesnica“, a sekretar udruženja za građevinsku industriju PKS-a Ivana Vuletić rekla je da su ove kompanije izrazile interesovanje za upoznavanje i nastavak saradnje nakon izložbe u Dubaiu.

Ona je navela da je Srbiju na tematskoj nedelji predstavilo 158 privrednika i 77 kompanija koje su se u okviru programa susretale i razmenjivala iskustva sa preduzećima iz inostranstva.

Dodala je da su kompanije na tematskoj nedelji ostvarile preko 2000 kontakata od kojih je 275 iskorišćeno za potencijanu saradnju i istakla da je sklopljeno pet poslovnih ugovora i oko deset predugovora za poslove koji će biti realizovani u narednom periodu.

„Kompanije su svoje učešće na svetskoj izložbi ocenile pozitivno i ugovori koje očekuju da će sklopiti su pojedinačno vredni od 10.000 do tri miliona eura“, kazala je ona.

Poručila je da bi udruživanje malih srpskih kompanija iz različitih delatnosti bilo značajno za plasiranje na svetskom tržištu i da bi tako male kompanije zajedničkim delovanjem postale konkurentnije.

Direktor kompanije koja se bavi uslugama konsaltinga u oblasti poslovanja Milan Mitrović istakao je da je na nedelji „Urbanog i ruralnog razvoja“ njegova firma zaključila ugovor sa jednom renomiranom lokalnom kompanijom sa sedištem u Dubaiu koja se bavi osnivanjem i registracijom preduzeća u Emiratima.

Dodao je da je zainteresovan za dalju saradnju i sa domaćim privrednicima, nudeći im svoje usluge.

Istakao je da je trenutno interesantno tržište što se tiče poslovanja kako u građevini, tako i u drugim delatnostima u zemljama poput Saudijske Arabije, Abu Dabija, Katra i Bahrina.

„Po informacijama koje smo dobili na izložbi Saudijska Arabija je nešto što je trenutno najaktuelnija i ta zemlja se otvara u svakom pogledu. Dosta kompanija iz Dubia seli svoje poslovanje tamo, tako da i naša firma razmišlja da svoje poslovanje usmeri u tom pravcu“, kazao je on.

Ocenio je da je građevinski sektor u Srbiji u usponu, jer ima dosta investitora, ali i da građani više ulažu u nekretnine jer je kamatna stopa po pitanju štednje u našoj zemlji niska.

Ispred građevinske kompanije iz Beograda, koja se bavi izvođenjem građevinskih radova Darija Vlajović je rekla da njena firma nije potpisala poslovne ugovore u Dubaiu, ali da će iskustvo i kontakte sa izložbe iskoristiti za unapređenje daljeg poslovanja.

Učesnici su se složili da je današnja konferencija dobra prilika za unapređenje mađusobne saradnje između srpskih firmi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.