U trendu

OPEK i FED doprineli oporavku cena nafte

LONDON – Cene nafte su u popodnevnim satima neutralisale gubitke zabeležene na početku trgovanja, nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) saopštila da ne vidi znake globalne recesije i da će proizvodnja nafte iz škriljaca u SAD porasti 2020. godine daleko manje nego što se prvobitno očekivalo.

Na skok cena nafte uticala je i izjava predsednika američkih Federalnih rezervi (FED) DŽeroma Pauela da ekonomiju SAD očekuje „održiva ekspanzija“ i da će se potpuni efekat nedavnog smanjenja kamatnih stopa tek osetiti.

Cena severnomorske nafte „brent“ je gotovo stagnirala na 62 dolara za barel u 14:50 GMT, nakon što je dan ranije pala za više od jedan odsto.

Istovremeno, američka „laka“ nafta (WTI) poskupela je za 20 centi ili 0,4 odsto na 56 dolara za barel.

Generalni sekretar OPEK-a Mohamad Barkindo izjavio je danas da su globalni ekonomski temelji i dalje jaki i da je uveren da će Sjedinjene Države i Kina postići trgovinski sporazum.

„To će gotovo ukloniti tamni oblak koji je zahvatio globalnu ekonomiju,“ rekao je Barkindo, dodajući da je prerano govoriti o budućoj strategiji OPEK-a.

Naveo je i da američke kompanije sada tvrde da će proizvodnja nafte u SAD porasti za samo 0,3 do 0,4 miliona barela dnevno u narednoj godini – upola manje od ranijih predviđanja – što bi smanjilo rizik od viška ponude na tržišstu u 2020. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar