U trendu

OPEK i saveznice ne povećavaju proizvodnju, cena nafte raste

Članice Organizacije zemalja proizvodjača nafte (OPEK) i njihove saveznice, predvodjene Rusijom, dogovorile su se danas da ne povećaju proizvodnju.

Analitičari su očekivali da će se članice OPEK danas dogovoriti o bar malom povećanju proizvodnje, a odluka da ga ne bude brzo je dovela do poskupljenja nafte.

Na današnjem onlajn sastanku predstavnika država članica kartela OPEK i njihovih saveznica, Saudijska Arabija je navela da će bar do aprila nastaviti proizvodnju nafte smanjenu za milion barela dnevno.

Ministar energetike Saudijske Arabije Abdulaziz bin Salman je rekao da „mrzi kada mora da razočara one koji su pokušali da predvide“ šta će odlučiti članice OPEK.

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak izrazio je „oprezni optimizam“ da dolazi do stabilizacije tržišta nafte.

Po dogovoru, proizvodnju mogu malo da povećaju Rusija i Kazahstan, zemlje koje spadaju u grupu „OPEK plus“.

Zemlje iz grupe „OPEK plus“, koje nisu deo kartela, ali uskladjuju proizvodnju nafte s članicama OPEK, znatno su smanjile proizvodnju u 2020. godini kako bi sprečile drastičan pad cena nafte.

Kada je posle prvog talasa pandemije širom sveta došlo do obnove ekonomske aktivnosti u većoj meri, grupa je u decembru odlučila da poveća proizvodnju za 500.000 barela dnevno, a Saudijska Arabija u januaru dobrovoljno smanjila proizvodnju za milion barela dnevno.

Dok se Saudijska Arabija protivi povećanju proizvodnje, Rusija je za to. Stavovi Rijada i Moskve se razlikuju jer Rusija može da uravnoteži finansije i uz niže cene nafte, ali Saudijska Arabija to ne može.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)