U trendu

Oporavak akcija u Aziji i Evropi, Volstrit zatvoren

NJUJORK/LONDON – Akcije na azijskim berzama su danas preokrenule trend pada i krećući se ka tronedeljnim najvišim nivoima, jer su uporna nastojanja Kine da zaustavi širenje epidemije koronavirusa smirila nervozu investitora, mada su japanske akcije posrnule zbog rastućih rizika od recesije.

Kako izveštava Rojters, trgovanje je umereno budući da će Volstrit danas biti zatvoren zbog državnog praznika (rođendan DŽordža Vašingtona).

S blagim popravljanjem tržišnog sentimenta, pan-regionalni indeks fjučersa EuroStoxx 50 je na ranom evropskom trgovanju porastao za 0,3 odsto, indeks DAKS nemačkih fjučersa je ojačao za 0,4 posto, a londonske FTSE fjučersi su napredovali za 0,2 procenta.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, iz kojeg je izuzet Japan, zabeležio je rast od 0,3 odsto približivši se prošlogodišnjem najvišem nivou od 558,30 poena.

Ovom rastu su u velikoj meri pomogle kineske akcije sa prajm listinga, koje su skočile za 2,0 procenta nakon što je centralna banka Kine smanjila jednu od svojih ključnih kamatnih stopa i ubrizgala veću likvidnost u sistem.

Apetit za rizikom podstakla je i jučerašnja najava kineskog ministra finansija da će Peking sprovesti ciljano i fazno smanjenje poreza i naknada.

Ipak, i dalje postoji strah da će koronavirus uzdrmati svetsku ekonomiju imajući u vidu da je broj prijavljenih novih slučajeva oboljenja u Kini porastao na 2.048 u nedelju sa 2.009 prethodnog dana.

Indeks Tokijske berze Nikei je registrovao minus od 0,7 posto nakon što je objavljeno da je japanska privreda u četvrtom kvartalu 2019. zabeležila najbrži tempo pada u gotovo šest godina.

Južnokorejski indeks KOSPI je završio trgovanje na nepromenjenom nivou, dok su australijski, singapurski i malezijski indeksi akcija neznatno skliznuli.

Aktivnost na valutnim tržištima je bila relativno prigušena.

Dolar je ojačao u odnosu na jen na 109,84 jena, prema britanskoj funti je stagnirao na 1,3043 dolara, dok je prema evru neznatno oslabio na 1,0837 dolara.

Na robnim berzama, cena zlata se blago spustila na 1.581,50 dolara za uncu.

Cene naftnih fjučersa su zabeležile mešovito kretanje, pri čemu je severnomorska nafta „brent“ mirovala na nivou od 57,32 dolara za barel, a američka „laka“ nafta WTI je ojačala za devet centi na 52,14 dolara, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar