U trendu

Opštine i Agencije podelili 50 dečjih sedišta Zvezdarcim

BEOGRAD – Gradska opština Zvezdara i Agencija za bezbednost saobracjaja danas su podelili 50 autosedišta za decu stanovnicima ove beogradske opštine, uz obuku roditelja kako da pravilno koriste sedišta.

Vršilac dužnosti direktora Agencije Duško Pešić izjavio je da je bezdenost dece u saobraćaju jedan od prioroteta u radu te institucije.

„Na žalost, 60 odsto dece nam strada u saobraćaju kao putnici u vozilu, a razlog je što se sedišta nepravilno koriste ili što se uopšte ne koriste“, naglasio je Pešić.

Dodao je da ovakve edukacije sa podelom sedišta Agencija sprovodi od 2016. godine.

„Kada smo prva istraživanja radili 2013. godine, oko 32 odsto roditelja u celoj Srbiji koristilo je sedišta za decu, a danas je to oko 62 procenata. Još uvek je to malo, ali je značajno bolje. Agencija godišnje podeli oko 1.000 sedišta širom Srbije, ali i poidstiče loaklne samouprave da deo sredstava od naplaćenih saobraćajnih kažni usmeravaju za podelu sedišta“, rekao je Pešić.

On je dodaoda su tokom 2019. i 2020. lokalne samouprave poklonile oko 10.000 sedišta uz obuku roditelja kako da ga pravilno postave u automobil i kako da postave dete da bude bezbedno.

„Cilj nam je da u narednih nekoliko godina procenat upotrebe sedišta bude preko 95 odsto, jer na taj način ćemo doći u situaciju da nemamo stradale dece putnika“, naglasio je Pešić.

Naveo je da su dečja sedišta jedini i najbiolji način da zaštitimo dete u slučaju saobraćajne nezgode, i dodao da bez sedišta dete može samo da strada.

„Razlozi nedovoljne upotrebe sedišta za dacu su što roditelji smatraju da sedište nema takvu efikasnost, ili što računaju da se neće desit ništa loše. Danas bi mnogi roditelji dali sve na svetu samo da mogu da vrate vreme i svoje dete stave u sedište da bi ga zaštitili“, rekao je Pešić.

Naglasio je da je takođe važno da deca i kada prerastu sedišta budu vezana u vozilima sigurnosnim pojasom.

„Česta slika na ulicama je da su roditelji napred vezani da ih policija ne bi kaznila, a deca pozadi nisu vezana, štoje potpuno pogešno. Kao da roditelji brinu o sebi, a ne i o deci“, naveo je Pešić.

Istakao je da je vrlo pogrešno da majka drži dete u rukama tokom vožnje, jer u slučaju nezgode dete težine 10 kilograma usled ubrzanja dostigne masu od 200 kilograma, pa majka ne može da ga zadrži, nego ga još dodatno svojom masom povredi.

Predsednik opštine Vladan Jeremić istakao je da je ponosan što je ta lokalna samouprava u proteklih šest godina podelila više od 2.000 sedišta za mališane kako bi kod roditelja probudila svest o potrebio da zaštite svoju decu u saobraćaju.

„Tokom ove godine smo raspisali javni konkurs na kome smo u dva navrata podelili 256 sedišta, a za ovu današnju aktivnost velliku zahvalnost dugujem Agenciji na donaciji još 50 sedišta koje smo dali onim roditeljima koji se u trenutku raspisivanja konkursa nisu blagovemeno prijavili ili nisu imali kompletnu dokumentaciju“, rekao je Jeremić.

Dodao je da će zbog značaja bezbednosti dece u vozilima, GO Zvezdara i u narendom periodu izdvajati sredstva iz budžeta da što češće organizuje ovakve akicije.

Majka troje dece Vera Ilić je rekla da nakon današnje akcije svo troje mališan ima svoja sedišta.

„Od samog početka kada smo dobili prvo dete koristimo sedišta za najmanju decu, a sada imamo i za ovo veće. Zahvalna sam opštini što godinama sprovodi ovu akciju“, rekla je Ilićeva.

Ona je poručila svim roditeljima da čuvaju svoju decu, i dodal kako je
ranije imala saobraćajnu nezgodu u kojoj je spaslo to što je bila vezana.

Zvezdarac Jovan Begić i njegova supruga takoće imaju troje dece. Rekao je da su se prijavili uza dva sedišta, jer su jedno kupili sami, ali su danas dobili jedno.

Čelnici opštine Zvezdara su odmah reagovali i Begićima dodelili još nedno dečje sedište, pa su sada sva tri deteta bezbedna.

Učestvovao sam u sudaru kada je u kolima bilo srednje dete. NIje bio vezan u sedištu i malo je povredio glavu. Hvala bogu, dobro je prošao i posle se uvek vezivao“, rekao je Begić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.