U trendu

Optimizam nemačkih izvoznika na najvišem nivou od oktobra

BERLIN – Raspoloženje među nemačkim izvoznicima u industrijskom sektoru znatno se popravilo ovog meseca, dostižući najviši nivo od oktobra, saopštio je danas ekonomski institut IFO.

„Rešena situacija s Bregzitom i američkim predsedničkim izborima, robusna industrijska proizvodnja i početak globalne vakcinacije doveli su do opreznog optimizma u nemačkoj izvoznoj industriji“, izjavio je predsednik IFO-a Klemens Fuest.

Očekivanja izvoznika u nemačkoj prerađivačkoj industriji skočila su sa decembarskih 1,9 poena na šest bodova u januaru, što je najviši nivo od oktobra prošle godine, navodi se u saopštenju instituta iz Minhena dostavljenom Tanjugu.

Proizvođači računara i električne opreme očekuju veliki porast izvoza, a i kompanije iz mašinske i hemijske industrije su samouverene u pogledu svog budućeg izvoza.

Izvozna očekivanja među proizvođačima hrane i pića takođe su se oporavila, pri čemu trenutno procenjuju da će njihova prodaja u inostranstvu biti stabilna. Uslovi na međunarodnom tržištu su, međutim, i dalje teški za nemačku odevnu industriju, a pad izvoza očekuju i proizvođači nameštaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar