U trendu

Orbović: Protestnom šetnjom 1. maja u Beogradu tražićemo veće zarade

Protestnom šetnjom 1. maja u Beogradu obeležićemo Medjunarodni praznik rada kako bismo iskazali potrebu za većim zaradama i dostojanstvenim radom u Srbiji, najavio je danas predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović.

On je na sednici Veća SSSS-a povodom obeležavanja 114 godina postojanja te organizacije, rekao da nigde u Evropi radnici ne rade na 1. maj. i da to pravo treba vratiti i radnicima u Srbiji.

„SSSS i Ujedinjeni granski sindikati ‘Nezavisnost’ organizuju protestnu šetnju kako bi iskazali svoje zahteve. Neprihvatljivo je da radnici u svim trgovinama rade za 1. maj, državni praznik koji treba da bude neradan, a da to nije bar obeleženo većom zaradom, već se smatra običnim danom“, istakao je Orbović.

On je objasnio da je prosečna plata u Srbiji jedna od najnižih u Evropi i da su uslovi rada možda i najteži u celoj Evropi.

Radnici su, prema njegovim rečima, sada prinudjeni da rade po dva posla i da se zapošljavaju preko agencija, što urušava sistem zapošljavanja i stvara velike probleme da se organizuju kao sindikati i bore za svoja prava.

„Period koji dolazi biće verovatno još i teži, ali možemo uspeti da se izborimo za svoja prava jedino ako se ujedinimo, jer će tada vlasti naše zahteve uzeti u obzir“, rekao je Orbović.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike