U trendu

Organizatori: Sve je spremno za „srpski Davos“

BEOGRAD – Ovogodišnji Kopaonik biznis forum (KBF), koji će biti održan od 3. do 6. marta, okupiće više od 1.300 učesnika, koji će razmatrati kako postići snažan ekonomski rast i obezbediti brže približavanje prosečnom standardu Evropske unije, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Savezu ekonomista Srbije.

Centralna tema ovogodišnjeg Foruma biće „Srbija 10 godina posle velike recesije: Snažan rast kao imperativ“, a tokom četiri dana biće organizovano 26 panela, tri plenarne sesije i šest specijalnih događaja, najavio je predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) i predsednik Programskog odbora KBF Aleksandar Vlahović.

Kako je rečeno, ovogodišni KBF izazvao je do sada najveće interesovanje učesnika, čime se potvrđuje važnost tema koje se pokreću i svih konstruktivnih rasprava i kritičkih analiza.

Prvog dana foruma, 4. marta obratiće se premijerka Ana Brnabić, potom guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, ministar finansija Siniša Mali…

Takođe na KBF pored većeg broja ministara iz Vlade Srbije, obratiće se i najznačajni srpski privrednici iz bankarskog, osiguravajućeg, ICT sektora, sektora trgovine, turizma, energetike, poljoprivrede, farmaceutske industrije, predstavnici javnih preduzeća, lokalnih samouprava, međunarodnih finansijskih institucija, ambasadori, privrednici iz regiona, predstavnici Fiskalnog saveta, kao i domaći i strani ekonomski teoretičari.

Vlahović je rekao da će specijalni gost ovogodšnjeg KBF biti predsednik Svetske akademije nauke i umetnosti Geri Džejkobs, a prvi put na forumu kao specijalni gost biće i generalni direktor za proširenje pri Evropskoj komisji Kristijan Danijelson.

„Želimo da analiziramo šta je urađeno u proteklih 10 godina nakon početka svetske ekonomske krize“, rekao je Vlahović.

On je podsetio da je kriza počela u septembru 2008. godine, a prelila se na Srbiju u prvom kvartalu 2009.

„Obeležavamo 10 godina od početka krize u Srbiji i kako postići snažni rast u narednom periodu i pripremiti se za eventualno novu krizu. Sve češće najave koje dolaze od renomiranih profesora i iz međunarodnih finansijskih krugova govore da svetska ekonomija usporava, da posebno usporava ekonomija u EU i da se očekuje skroman rast u Evrozoni“, kaže Vlahović.

On je dodao da će se ti trendovi odraziti i na region Zapadnog Balkana i Srbiju.
Važno je razmotriti kako možemo imati pravovremeni odgovor na krizu, odnosno kako postići robusni rast od pet odsto kako bismo dostigli prosečni životni standard u EU, istakao je predsednik SES-a.

Predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije i član Predsedništva SES profesor Dragan Đuričin je rekao da je tranziciona recesija dugo trajala, a da je onda globalna recesija zapravo bila u kriza u krizi.

Kako kaže, 30 godina živimo u raznim vrstama krize sa različitim efektima.

„Deset godina od počinjanja prelivanja svetske krize na Srbiju svakako simbolično zahteva da se razmotre rezultati politika koje smo u međuvremenu vodili“ rekao je profesor Đuričin.

Direktor za tržišta Srbije, Crne Gore, BiH u kompaniji Mastercard Jelena Ristić istakla je da je ovo četvrta godina partnerstva između Mastercarda i Kopanik biznis foruma.

„Posebno smo ponosni da nakon toga što smo prošle godine otvorili diskusiju o rodnoj jednakosti ove godine ćemo otići korak dalje, sa teorije na praksu i ozvaničićemo svoju posvećenost unapređenju stanja rodne ravnopravosti u Srbiji potpisivanjem Povelje o rodnoj ravnopravnosti zajedno sa nekoliko društveno odgovornih kompanija, najavila je Ristić.

Neke od tema koje će biti zastupljenje na KBF su start-apovi, kao digitalni pokretač Srbije, regionalni ekonomiski razvoj Zaopadnog Balkana, osnaživanje digitalne ekonomije, kreativna ekonomija, inovacije…

Kao i prethodnih 11 godina koncepcijski pokrovitelj ovog ekonomskog skupa je predsednik Vlade Srbije.

Zaključci ovogodišnjeg foruma biće sublimirani u dokumentu „Kopaonik konsenzuz 2019.“

Medijski partneri foruma su Novinska agencija Tanjug i NIN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar