U trendu

Osam ponuda za Telekom

Privatizacioni savetnik za prodaju Telekoma, francuski Lazard, obavestio je komisiju Vlade Srbije da je stiglo osam ponuda koje ispunjavaju uslove tendera, a odluka o užem izboru biće doneta do ponedeljka, 17. avgusta.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na press koferenciji u Vladi Srbije da je reč o neobavezujućim ponudama „međukojima ima i nekoliko iz SAD.

„Vlada Srbije prodaće Telekom Srbiju samo ako ponuđena cena bude značajano veća od one koja je bila ponuđena na prethodnom tenderu, kad je za 51 odsto kapitala austrijski Telekom nudio 1,1 milijardu evra.

On je dodao da će Vlada pokušati da dobije najbolju cenu za Telekom i obezbedi budućnost te kompanije. „Ako to ne dobijemo, nećemo prodavati Telekom Srbije“, rekao je premijer.

Agencija za privatizaciju objavila je 3. jula javni poziv za prikupljanje neobavezujućih ponuda za učešće u prodaji kapitala Telekoma Srbija.

U oglasu o prodaji Telekoma nije navedena procena vrednosti kompanije, već računovodstvena vrednost kapitala, i to upisan novčani kapital od 17,4 milijarde dinara i upisani nenovčani kapital od 82,5 milijardi dinara.

Kao kvalifikacioni uslov za učešće u postupku traži se i da zainteresovana kompanija u poslednje tri godine ima prihode u telekomunikacionim uslugama veće od 500 miliona evra ili da je u poslednjih 10 godina prikupila sredstva u iznosu većem od 500 miliona evra ili da je vrednost imovine kojom upravljaju na kraju 2014. iznosila najmanje dve milijarde evra.

U privatizaciji Telekoma Srbija mogu da učestvuju investitori koji su najmanje 10 godina imali minimalno vlasničko učešće od 10 odsto u najmanje jednom telekomunikacionom operateru s godišnjim prihodima od telekomunikacionih usluga od najmanje 500 miliona evra u najmanje jednoj godini perioda ulaganja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar