U trendu

Osiguranje poljoprivrede neophodna agrotehnička mera

STOJNIK – Kompanija “Dunav osiguranje” i udruženje novinara za poljoprivredu Agropreš održali su u Stojniku, kod Aranđelovca, na gazdinstvu Snežane Birčanin i Aleksandra Bendića, šestu stručnu radionicu “Žene u agrobiznisu”.

Tokom radionice direktor Glavne filijale “Dunav osiguranja” u Kragujevcu Miloš Milosavljević je u izjavi novinarima rekao da se “Dunav osiguranje”, kao društveno odgovorna kompanija trudi da bude pouzdan saradnik, što su u ovom slučaju poljoprivrednici i dodao da su žene posebno interesantna ciljna grupa osiguravača.

“Mi favorizujemo žene i dajemo im podsticaj i motiv da osiguraju svoje useve upravo pružajući sve benefite koje naša kompanija ističe. Konkretna pomoć ženama u agrobiznisu je poziv za učestvovanje na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, gde mi tradicionalno svake godine odobravamo komercijalne popuste da u određenom periodu, ukoliko se zaključi polisa osiguranja useva, osiguranik dobija benefit u smislu komercijalnog popusta”, kazao je Milosavljević.

Dodao je da se bave i edukaciom poljoprivrednika u smislu neophodnih elemenata za osiguranje, jer se osiguranje javlja kao neophodna agrotehnička mera u zaštiti useva u katastrofalnim posledicama od elementarnih nepogoda.

Prema njegovim rečima, “Dunav osiguranje” je vodeći osigurač u svim vidovima osiguranja u Srbiji, a naročito u osiguranju useva i plodova i imaju značajne garantne rezerve, te beleže visok stepen u naknadi štete, čak 96,31 odsto.

“Naša kompanija ima višedecenijsko iskustvo u osiguranju poljoprivredne proizvodnje. Mi imamo tržišno učešće u toj oblasti sa preko 50 odsto osiguranih površina pod poljoprivrednim kulturama. Od davnina je poznato da poljoprivrednim proizvođačima vremenske nepogode čine katastrofalne posledice, naročito grad”, kazao je Milosavljević.

Naveo je da su predmet osiguranja prinos, odnosno sam plod, tako da se kod žitarica osigurava samo zrno, a kod voća – stablo i plod.

“Osnovni rizici su požar, udar groma i grad. Grad je najznačajniji. Ukoliko se dogovori i plati dopunska premija osiguranja, moguće je i dopunsko osiguranje od kasnog prolećnog mraza, rizika poplave i oluje. Suma osiguranja se dobija tako što proivođač predloži okvirni prinos po hektaru, uzimajući u obziru tržišnu cenu”

Prema njegovim rečima, na području opštine Aranđelovca, najzastupjenije su jabuke i šljive, a u poslednje dve godine ima i zasada jagoda i borovnica.

Dodao je da za premijum osiguranja jagoda za jedan hektar, za sumu od milion i 200 hiljada dinara, premija osiguranja iznosi 77.000 dinara, a za maline, za sumu osiguranja od milion i 800.000 hiljada dinara, premija je 111.000 dinara.

Istakao je da proizvođač na početku plaća samo pet odsto premije, dok ostatak plaća najkasnije do 31. oktobra i dodao da je veoma bitno to što Vlada Srbije pomaže registrovana domaćinstva na taj način što regresira 40 odsto premije osiguranja.

“Jako mali procenat obradivih površina pod usevima je osiguran od ukupno obradivih površina tako da u opštini Aranđelovac, gde imamo 4.710 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, samo od devet do 12 odsto je osigurano”, kazao je Milosavljević i dodao da poslednjih godina mnogi poljoprivredni proizvođači shvataju osiguranje kao neophodnu agrotehničku meru.

Dodao je da smo svakodnevno svedoci raznih elementarnih nepogoda, kao što su grad i požar, te da je tendencija da će klimatske promene u narednom periodu biti još izraženije tako da kupovina polise osiguranja poljoprivredne proizvodnje dobija sve više na značaju.

Gazdinstvo Birčanin planira da podigne nekoliko hektara zasada jagoda i “Dunav osiguranje” će im pomoći oko tehničkih detalja, rekao je Milosavljević i gratis uručio i polisu čuvarkuće, koja se odnosi na osiguranje stambenih objekata, opreme.

Snežana Birčanin sa 34 godine odlučila je da pošto nije uspela da pronađe stalno zaposlenje započne svoj posao i uz pomoć svog brata počela je da se bavi poljoprivredom.

Kako je navela, u narednih 15 dana očekuju da zasade na dva hektara jagode, gde će biti ukupno oko 40.000 sadnica jagode.

Navela je da su konkurisali i za subvencije za mlade poljoprivrednike, te da se nadaju da će dobiti podršku Ministarstva poljoprivrede.

“Osiguranje je nešto za šta svaki poljoprivrednik prvo treba da se odluči, da ne bi posle morao da moli za pomoć, nakon što padne grad ili se desi neka druga nepogoda”, kazala je Birčanin i dodala da smatra da je malo žena spremno da se odluči da se bavi poljoprivredom.

Goran Đaković, brat Snežane Birčanin i urednik Agrobiznis magazina, naveo je da se već godinama bavi edukacijom poljoprivrednika i onih koji po prvi put ulaze da obrađuju svoja poljoprivredna imanja.

“Mi ovde razgovaramo upravo o tome kako jedno imanje može da se obnovi, da se zasnuje proizvodnja. Noćas smo radili pripremu zemljišta za sadnju novih sorti jagode koje će biti plasirane na inostrana tržišta, poput Holandije, Švedske, Rusije, Nemačke. Sadni materijal je domaći, iz Valjeva”, kazao je Đaković.

Govoreći o radionicama koje edukuju žene, Đaković je kazao da se time bave već 10 godina, te da je do sada učestvovalo oko 1.500 žena, a da im “Dunav osiguranje” u tome pomaže već osam godina i dodao da je osiguranje investicija, a ne trošak.

“Vrlo često su danas u Srbiji govori o ženama koje su počele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, imaju svoje prerađevine, a na Sajmovima imaju i svoje hale”, kazao je Đaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.