U trendu

Osnivač i generalni direktor Ubera podneo ostavku

Generalni direktor prevozne kompanije Uber Travis Kalanik podneo je ostavku pod pritiskom akcionara, piše danas američki list Njujork tajms.

Pet velikih investitora tražilo je u utorak da Kalanik odmah podnese ostavku, navodi list, pozivajući se na neimenovane izvore.

Kalanik, koji je prošle sedmice rekao da će uzeti odsustvo na neodredjeno vreme, ostaće u odboru direktora firme.

„Volim Uber više od svega na svetu i u ovom teškom trenutku u svom privatnom životu prihvatio sam zahtev investitora da podnesem ostavku kako bi Uber mogao da nastavi da gradi umesto da bude ometen još jednom borbom“, saopštio je Kalanik, prenosi Njujork tajms.

Odbor direktora saopštio je da će njegova ostavka dati kompaniji prostora da „u potpunosti prigrli novo poglavlje u istoriji Ubera“.

Ostavka šefa Ubera usledila je posle interne revizije poslovne prakse u firmi i niza skandala, uključujući pritužbe o seksualnom zlostavljanju.

Posle pregleda više od 200 žalbi sektoru za ljudske resurse na, izmedju ostalog, uznemiravanje i zlostavljanje, Uber je ovog meseca otpustio više od 20 radnika i preduzeo mere protiv drugih zaposlenih. Nekoliko visokopozicioniranih šefova Ubera takodje je napustilo kompaniju.

Firmu je pogodila i tužba kompanije Alfabet, u čijem je vlasništvu Gugl, zbog navodne kradje trgovinskih tajni u vezi s automobilima bez vozača.

Kalanik je osnovao Uber kao startap kompaniju čija se vrednost danas procenjuje na oko 70 milijardi dolara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.