U trendu

Osnovana komora rudarskih i geoloških inženjera

BEOGRAD – Konstitutivna sednica Komore rudarskih i geoloških inženjera održana je danas u sedištu Privredne komore Srbije u Beogradu, a njen predsednik Željko Lacmanović je istakao da će Komora raditi na unapređenju rudarstva u Srbiji, koje je, kako je rekao, sada u maloj krizi.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je nakon sednice kojoj je i sama prisustvovala u razgovoru sa novinarima istakla da do danas samo rudarski i geološki inženjeri nisu imali svoju komoru i da će ubuduće 6. avgust biti ne samo Dan rudara Srbije nego i ove inženjerske komore.

„Najvažnije je da se stalno radi ne sebi u struci i u tome će komora pomoći inženjerima“, rekla je ministarka.

Navela je da komora već ima 1.000 članova i pozvala inženjere iz ove oblasti koji se još nisu učlanili da to urade.

Mihajlović je istakla da je Srbija veoma bogata mineralnim sirovinama, da to bogatstvo vredi oko 250 milijardi evra i da je neophodno da se stručno pristupa tome kako će sirovine da se eksploatišu i da se pritom vodi računa o životnoj sredini.

Dodala je i da će se raditi na formiranju Agencije za rudarstvo, kao nezavisnog regulatornog tela.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike i predsednik Upravnog odbora Komore rudarskih i geoloških inženjera Dejan Milijanović je naglasio da je Komora posle fakulteta na kojima su studirali, druga strukovna kuća za inženjere iz ove oblasti.

„Komora mora da pomaže mladim inženjerima da se pravilno razvijaju. Ona će pratiti njihov razvoj a obaveza inženjera jeste da stalno prate dešavanja i dostignuća u svom sektoru“, rekao je on.

Novinarima se posle sednice Komore obratio i Gan Jong An iz kompanije Ziđin i uz čestitku rudarima današnjeg praznika, Dana rudara, izrazio nadu da će Komora pomoći razvoju rudarstva u Srbiji.

Izvršni direktor za tehničke poslove u Resavici Branko Đukić je istakao da ovo javno preduzeće ima velike potencijale da povećava proizvodnju i održi energetsku stabilnost.

„Naša trenutka proizvodnja se kreće oko 30.000 do 40.000 tona. Naši potencijali su veliki jer imamo osam rudnika i velike rezerve uglja a najveće su u rudniku Štavalj 200 miliona tona, Soko 52 miliona tona, Rembas 10 miliona i Lubnica sa 11 miliona tona“, naveo je Đukić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.