U trendu

Oštar pad cena termalnog uglja u Kini

PEKING – Kineska robna tržišta beleže danas negativne rezultate zbog oštrog pada cena termalnog uglja, nakon što je državni organ za planiranje saopštio da razmatra načine za intervenisanje kako bi „ohladio“ visoke cene goriva.

Niže cene uglja i povećanje ponude mogli bi da ublaže inflaciju proizvođačkih cena u Kini, koja je u septembru dostigla rekordne vrednosti usled krize električne energije i vrtoglavog rasta cena sirovina, prenosi Rojters.

Fjučersi termalnog uglja su pali danas za maksimalno dozvoljenih 8,0 procenata na 1.755,40 juana (274,71 dolara) po toni, sa rekordnog nivoa zabeleženog u utorak.

Fjučersi uglja za koksiranje i fjučersi koksa su na otvaranju trgovanja bili u padu za 9,0 procenata, što je takođe berzanski limit za osciliranje cena ovih energenata na dnevnom nivou.

Ovaj obrazac su pratile i cene drugih energenata i baznih metala, pri čemu su fjučersi aluminijuma i cinka potonuli za više od 6,0 odsto. Cene petrohemijskih proizvoda, poput metanola, etilen glikola i uree, koji kao sirovinu koriste ugalj, pale su između 8,0 i 9,0 posto.

„Zvanična intervencija je konačno delovala kao mali ‘hladan tuš’ na rasplamsale cene energije. Budući da Kina mobiliše svoje znatne administrativne instrumente, moguće su dalje mere za smanjenje energetske krize“, kaže Frederik Nojman, jedan od šefova za azijska ekonomska istraživanja u banci HSBC.

On ističe, međutim, da lokalno kontrolisanje cena ima ograničen domet.

„Srž problema je globalni manjak zaliha energenata u uslovima približavanja zime na severnoj hemisferi. Čak i uz jače upravljanje cenama određenih proizvođača, može da protekne još nekoliko meseci pre nego što bude uspostavljenja globalna ravnoteža između ponude i potražnje“, zaključio je Nojman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.