U trendu

Kriza je svuda: Otkaz dobija 270 radnika?

Gorenje planira da otpusti 270 zaposlenih, što je malo više od šest odsto ukupnog broja zaposlenih, a reogranizacija kompanije predviđa novu organizaciju i sistematizaciju radnih mesta, pišu slovenački mediji.

Kako prenosi agencija Hina, to su potvrdili i u rukovodstvu slovenačkog proizvođača kućanih aparata, kojeg je prošle godine preuzela kineska korporacija Hisense.

Procenjuje se da će programom otpuštanja biti obuhvaćeno 270 radnika matične kompanije, što je „dobrih šest posto od ukupno 4.212 svih zaposlenih“, naveli su iz Gorenja u saopštenju na svojoj internet stranici.

Takođe, navode da će smanjenje zaposlenih najviše zahvatiti srednji menadžment i pomoćne službe, delom tzv. mekim metodama, kao što su penzionisanje i slanje na čekanje, ali će biti i otkazivanja ugovora o radu.

Prema mariborskom dnevniku „Večer“ i portalu Siol.net, sindikat je u četvrtak na sastanku s poslovodstvom odbacio ponuđeni predlog kriterijuma o tome ko će ubuduće u Gorenju, koji je lani poslovao s gubitkom od 111 miliona evra, biti prekobrojan, uz napomenu da je spreman na „najradikalnije oblike sindikalne borbe“.

Uznemirenost među radnicima, kako se čini, izazivaju i najave šire reorganizacije Gorenja, koji je među najznačajnijim slovenačkim izvoznicima, a u okviru kojeg bi moglo biti dovedeno u pitanje i više radnih mesta iako su to u upravi u četvrtak opovrgli.

U Gorenju navode da se firma početkom marta transformisala iz deoničkog u društvo s ograničenom odgovornošću, kako bi se pojednostavilo upravljanje i omogućilo efikasnije upravljanje i donošenje odluka unutar grupe i brže reagovalo na izazove i promene u zahtevnom poslovnom okruženju.

U toku je „integracija nekih prodajnih delova Gorenja u inostranstvu s Hisenseovim kompanijama“. Takve racionalizacije su već sprovedene na tržištima Velike Britanije, Francuske i Italije, a uskoro će se sprovesti i u Rusiji i Češkoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.