U trendu

OTP banka pregovara s fondom Apolo o preuzimanju Nove KBM

BUDIMPEŠTA – Najveći mađarski zajmodavac, OTP banka, pregovara o kupovini slovenačke banke Nova KBM od privatnog investicionog fonda Apolo za oko milijardu evra (1,2 milijarde dolara), javlja Rojters pozivajuci se na izvore upoznate sa razgovorima.

Ponuđena cena OTP-a za slovenačku banku, približno odgovara knjigovodstvenoj vrednosti Nove KBM, rekao je jedan od izvora britanske agencije, govoreći pod uslovom anonimnosti. Razgovori su u toku, ali nije doneta konačna odluka, dodao je.

Apolo fond, koji poseduje 80 posto Nove KBM i slovenačka banka nisu bili odmah dostupni za komentar.

Evropska banka za obnovu i razvoj, koja drži 20-procentni vlasnički udeo u Novoj KBM, odbila je da komentariše, kao i mađarska OTP banka.

OTP banka je poslednjih godina, u nastojanju da proširi svoje prisustvo na Balkanu, kupovala velike banke u Hrvatskoj, Srbiji i nekoliko drugih zemalja. U Sloveniji je vlasnik jedne male banke, a kupovinom Nove KBM mogla bi da postane kreditor broj jedan u toj zemlji, dodaje Rojters.

Nova KBM, koja zapošljava 2.075 ljudi, ostvarila je prošle godine neto dobit od 210 miliona evra, prema podacima iz njenog godišnjeg izveštaju, pri čemu je za 10 miliona akcija navela knjigovodstvenu vrednost po akciji od 99,13 evra.

Apolo je kupio Novu KBM za 250 miliona evra 2015. godine, a četiri godine kasnije je preuzeo i treću najveću slovenačku banku, državnu Abanku, za 444 miliona evra, nakon čega je spojio ta dva zajmodavca. OTP, koja je tada takođe učestvovala ne tenderima za preuzimanje ovih banaka, u oba navrata je bila drugoplasirana.

Glavni izvrši direktor OTP-a Šandor Čanji izjavio je početkom ove godine da razmatra tri potencijalne akvizicije, navodeći da bi jedna od njih bila na tržištu na kojem je OTP već prisutan, a druge dve na novim tržištima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.