U trendu

Otvoren 14. naftni forum Energetske zajednice

BEOGRAD – Planovi za energetsku bezbednost za period posle krize, i kako iskoristiti iskustva koja sada imamo, teme su o kojima treba razgovarati, poručila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na otvaranju 14. naftnog foruma Energetske zajednice koji je počeo u Beogradu.

Pored snabdevanja naftom i gasne diversifikacije, ona je ocenila da je najznačajnija tema dvodnevnog foruma energetska bezbednost.

„Ne samo danas, nego i planovi i šta ćemo da radimo u godinama ispred. Kriza kakva god da je, jednog trenutka će se završiti, neka vrsta stabilizacije će nastupiti“, poručila je ona.

Dodala je da se nada da su sve zemlje članice, a naročito Srbija, iz krize naučili šta treba da rade.

„Da nijednog trenutka ne dođemo u situaciju da zavisimo od bilo koga kada je u pitanju energetska bezbednost. Jer smo onda zavisni u svakom vidu naše ekonomije i društva“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je ocenila da je Energetska zajednica od formiranja samo pomogla članicama da brže usvajaju regulativu, kako bi brže mogli da dostignu neophodne standarde u razgovorima o otvaranju klastera.

Direktor sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkovski ocenio je da je ruska invazija na Ukrajinu izazvala ogromne talase šoka koji su stigli do svake od članica Energetske zajednice.

Dodao je da je to testiralo pozicije na kojima su kada je u pitanju snabdevanje naftom i derivatima.

On se zahvalio naporima srpske vlade koja je za godinu dana uradila puno obezbeđujući rezerve u snabdevanju energentima od 35 dana.

Ocenio je da je to bitno i za ekonomiju i za građane Srbije, te podsetio da je standard za rezerve – 61 dan potrošnje energenata.

Lorkovski je naglasio da Energetska zajednica nudi odgovoran okvir i podršku kako bi i Srbija dostigle očekivani nivo.

Među temama o kojima će se dva dana razgovarati u Beogradu su i šesti paket sankcija EU Rusiji, posledice EU zabrane za rusku naftu, iskustva u snabdevanju naftom, a pojedine zemlje članice podeliće i svoja iskustva u formiranju interventnih rezervi nafte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.