U trendu

Otvoren drugi Jahorina ekonomski forum

Na Jahorini je danas otvoren poslovni skup „Jahorina ekonomski forum 2017“ na kojem će više od 30 stranih i domaćih predavača i oko 350 učesnika foruma razmeniti mišljenja i iskustva u vezi sa unapredjenjem privrednog ambijenata Republike Srpske.

Drugi „Jahorina forum“ otvorio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U radu foruma učestvuju i predstavnici Vlade Srbije, prevodjeni Goranom Kneževićem, ministrom privrede, kao i šef delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

Otvarajući Forum, Dodik je istakao da je za razvoj ekonomije potrebna politička stabilnost, upozorivši da bez regionalne stabilnosti nije moguće privući investitore.

„Bez obzira na turbulencije u regionu, ta stabilnost ipak postoji i na ovim prostorima mnogo je stranih investitora, iz EU, Rusije, Kine i ostalih zemalja. Naš zadatak je da identifikujemo šta su zakonske i sistemske prepreke za bolje poslovno okruženje“, rekao je Dodik.

Navodeći da Republika Srpska želi integraciju u širu poslovnu i tržišnju zajednicu, on je istakao da ovaj entitet BiH ima značajne privredne i prirodne resurse, koji još nisu adekvatno upotrebljeni.

Prema njegovim rečima, novi energetski projekti su šansa za RS, a najavio je i dalja ulaganja u putnu infrastrukturu.

Dodik je najavio da će ove godine biti izgradjeno novih 35 kilometara autoputa od Banjaluke do Doboja, koji bi trebalo da se nastavi prema Bijeljini i spoji sa medjunarodni koridorom 5C, čiju izgradnju u BiH finansira EU.

Predsednik RS još je kazao da treba pronaći modele kako bi se zaposlilo što više ljudi, te da treba pronaći nove pravce razvoja u situaciji kada se sudaraju liberalna ekonomija i prisustvo multiancionalnih kompanija u svetu.

„Treba odrediti koja je u svemu tome uloga države, gde ona treba da deluje i kako da stvori sistemske uslove za razvoj privrede i strana ulaganja“, kazao je Dodik.

„Jahorina forum“ organizuje Udruženje ekonomista SWOT, pod pokroviteljstvom Vlade RS i predsednika RS Milorada Dodika.

Osnovna ideja, na kojoj je nastao forum, jeste približavanje RS svim zainteresovanim investitorima.

Ovogodišnji skup na Jahorini otvoriće diskusiju o nekim novim modelima razvoja, finansiranja, novim industrijama, ali i o tome kako iskoristiti ogroman potencijal mladih, uspešnih ljudi koji su ostali u zemlji, najavili su organizatori.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.