U trendu

Otvoren Međunarodni sajam energetike i Ecofair u Beogradu

BEOGRAD – U Beogradu je danas svečano otvoren 17. Međunarodni sajam energetike i 18. Međunarodni sajam zaštite životne sredine EcoFair, kojima se ove godine priključio i 1. Međunarodni sajam komunalnih tehnologija – CTF.

Sajam su otvorile ministri energetike Zorana Mihajlović i zaštite životne sredine Irena Vujović.

Tri sajamske manifestacije trajaće do 6. oktobra.

Mihajlovićeva je na otvaranju rekla da je ova zajednička manifestacija simbolična i dodala da su dva sektora „sestre“ kada je reč o Zelenoj agendi Srbije.

Mihajlović je rekla da je sve što se smatralo i smatra nemogućim kada je unapređenje ovih sektora u pitanju – moguće i da ministarstvo svojim radom to pokazuje.

Ona je kazala da je ovaj sajam važan kao susret svih onih koji brinu o životnoj sredini i oni koji u tome žele da učestvuju, susret onih koji žele da upotrebe obnovljive izvore energije i proizvođača koji svojom ponudom i proizvodima u tome mogu da pomognu.

Mihajlovićeva je posebno naglasila zakonodavni okvir koji je vlada postavila u okviru oblasti energetike, i dodala da energetskom sektoru trebaju investicije.

„Energetski sektor vapi za incvesticijama, potrebne su nam za proizvodnju električne energije, i ovo je poziv i našim kompanijama da na sajmu dobro predstave svoje mogućnosti i ideje investitorima“, rekla je.

Na pitanje o investicionom planu i prioritetnim projektima, Mihajlović je rekla da su neophodne investicije prvenstveno kada je reč o proizvodnim kapacitetima elektroenergetskog sektora, kao i u visokonaponskoj i distributivnoj mreži.

„Govorimo o milijardama evra, i o ozbiljnim projektima kao što su Đerdap 3 i Bistrica, i drugim projektima. Takođe mi smo zemlja koja mora mnogo više da radi na povezivanju sa regionom. Sledeće godine ćemo imati završen interkonektor sa Bugaraskom ali nama treba konekcija i sa Hrvatskom, Severnom Makedonijom i sa Rumunijom, to je sve vazno ako da budemo energetski bezbedni“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da su ulaganja moguća, da prostora ima dovoljno, i ponovila da je reč o milijardama evra.

„Kao što smo mogli prethodnih 10 godina da ulažemo u saobraćajnu infrastrukturu duplo više toga je potrebno uložiti u energetsku infrastrukturu da bismo za određeni broj godina mogli sasvim mirno da razvijamo privredu i da imamo dovoljno svega što se tiče energije“, zaključila je ministarka Mihajlović.

Gost sajma je državna sekretarka i zamenica ministra u Ministarstvu za klimu i životnu sredinu Poljske Malgožata Golinjska i osam poljskih kompanija.

„Poljska je osmi partner Srbije po značaju kada je reč o energiji i privredi. Svi se pođednako suočavamo sa istim izazovima i klimatskim promenama, i vodimo istu borbu za očuvanje biodiverziteta. Poljska svojim iskustvom u ovim oblastima pruža podršku Srbiji u svim aktivnostima na Zelenoj agendi“, rekla je Golinjska.

Poljska je, dodala je, kao i Srbija izuzetno bogata prirodnim resursima, te da je svaka investicija koja čuva to bogatstvo izuzetno značajna i dragocena.

Ministarka Vujović je kazala da je ministarstvo u prethodnom periodu intenzivno radilo na sprovođenju Zelene agende za Zapadni balkan koju je Srbija usvojila, i osvrnula se na brojne zakone koje je vlada donela u prethodnom periodu.

Ona je podsetila na unapređenje upravljanja otpadom, zamenu kotlarnica u javnim ustanovama i subvencije da to urade i građani, kao i uklanjanje deponija i proširenje teritorija pod zaštitom.

„Posebno želim da istaknem projekat u saradnji sa EU, a to je separacija otpada i edukacije u toj oblasti koje smo sproveli u 17 gradova i opština širom Srbije“, rekla je Vujovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar