U trendu

Otvoren međunarodni sajam voćarstva Agro Belgrade 2022.

BEOGRAD – Na Beogradskom sajmu danas je otvoren Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belgrade 2022“, a na trodnevnoj manifestacija će se predstaviti oko 500 izlagača.

Osim izlagača iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, čiji ministri poljoprivrede su bili na otvaranju i koje imaju svoje nacionalne štandove, predstaviće se proizvođači iz Rusije, Nemačke, Italije, Švajcarske, Španije, Holandije i drugih zemelja.

Otvarajući sajam, potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je kratko rekao da je Srbija u 2021. godini izvezla voća i povrća za milijardu evra, a u budućnosti će nastaviti da otvara i nova tržista.

„Jedna od prilika za to je i Open Balkan“, istakao je on.

Sajam je podržan od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivredee, Grada Beograda, odnosno njegovog Sekretarijata za poljoprivredu i USAID Projekta za konkurentnu privredu.

Poželevši dobrodošlicu gostima i izlagačima, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je istakao da je ovaj sajam više od sajma i da pokazuje kako postajemo region koji se zajednički razvija.

Istakao je da je Beograd, posle Vojvodine, drugi najveći poljoprivredni region u Srbiji, sa 250.000 hektara obradivog zemljišta i jedan od pet stubova razvoja srpske prestonice.

Govoreći na otvaranju, ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić je rekao da je na sajmu prisutno oko 50 poljoprivrednih proizvođača iz Republike Srpske i da se nada da će četvrta zemlja koja će postati članica Open Balkana biti Bosna i Hercegovina.

Na sajmu je izložena poljoprivredna mehanizacija, sistemi navodnjavanja, protivgradne zaštite, dostavna vozila, proizvodi firmi koje se bave proizvodnjom prihrane bilja i njegovom zaštitom.

Predstavljeni su i proizvođači semena, rasadničari a poseban prostor odvojen je za firme iz prehrambene industrije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar