U trendu

Otvoren Sajam privrede i preduzetništva Ekspo Niš 2018

Sajam privrede i preduzetništva „Ekspo Niš 2018“ pod sloganom „Pre(d)uzmi svoju budućnost“ otvoren je danas u hali „Čair“ u Nišu.

Proizvode i usluge predstavile su firme sa juga Srbije, a u Niš sa svojim proizvodnim programom stigli su i gosti iz Osečine i Indjije.

Predsednik Organizacionog odbora Sajma i Gradske opštine Pantelej Bratimir Vasiljević kazao je da se u okviru Sajma održava i velika konferencija „Potrebe privrede za kadrovima i primena Zakona o dualnom obrazovanju“.

„Danas se ovde susreću privreda, školstvo i zakonodavstvo, tri ključna skupa za uspostavljanje sistema dualnog obrazovanja koja konačnu treba da doprinesu bržem zapošljavanju i oživljavanju naše privrede“, rekao je Vasiljević.

Putem video bima učesnicima konferencije posle svečanog otvaranja obratio se i predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež koji je rekao da PKS već tri-četiri godine intenzivno radi na uvodjenju dualnog obrazovanja u srednje stručne škole.

„Proteklih pet godina broj učenika uvećan je za deset puta – sa 400 na 4.500, broj škola pet puta – sa 16 na 80, a broj kompanija 15 puta – sa 40 na 600. Iako su samo dve generacije učenika u različitim pilot projektima završile ovaj vid školovanja u dualnom obrazovanju u srednjim stručnim školama, 85 odsto odmah se zaposlilo u kompanijama gde su i učili svoj posao“, rekao je Čadež.

Projekat uvodjenja dualnog obrazovanja u obrazovni sistem Srbije sprovodi se uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije od 1,6 miliona evra i ekspertsku podršku Austrijske privredne komore.

Sajam privrede i preduzetništva u Nišu se završava sutra, 14. decembra, razgovorima privrednika B2B, Sajmom zapošljavanja i svečanom dodelom priznanja najboljim učesnicima.

Organizator sajma je Gradske opštine Pantelej, pod pokroviteljstvom Grada Niša, a uz podršku Privredne komore Srbije i Austrijske privredne komore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar