U trendu

Otvorena gradjanska platforma: Poljoprivrednicima 200 evra subvencija po hektaru da ne bacaju robu

Otvorena gradjanska platforma „Akcija“ saopštila je danas da ima plan za vraćanje dostojanstva poljoprivrednim proizvodjačima da ne bacaju ili besplatno dele poljoprivredne proizvode, a to podrazumeva da se isplati 200 evra subvencija po hektaru i obezbedi 50 odsto bespovratnih sredstava za investicije.

„Sa 200 evra subvencija svakom poljoprivredniku po hektaru, koliko predvidja Zeleni dogovor za Srbiju i uskladjivanjem sa politikom EU, naši proizvdjači neće morati da bacaju svoje proizvode ili da ih besplatno dele zbog niske cene otkupa“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je nebriga države za poljoprivredu dovela do toga da poljoprivrednici bacaju ili dele besplatno svoje proizvode jer prodajom ne mogu da nadoknade ni uloženo, a kamali da zarade i pristojno žive od posla kojim se bave.

„Akcija“ se svojim programom zalaže i za navodnjavanje svake njive, 50 odsto bespovratnih sredstava za sve investicije u poljoprivredi isplaćenih unapred i poljoprivredne kredite sa jedan odsto kamate.

To je, kako se navodi, „održiva poljoprivreda, plan koji će stimulisati pokretanje novih i dugoročnih razvojnih poslova umesto kupovine kratkotrajnog socijalnog mira“.

Otvorena gradjanska platforma, kako se navodi, „poljoprivredu vidi kao jedan od ključnih činilaca u očuvanju životne sredine i agrarna politika zauzima jedno od najvažnijih mesta u Zelenom dogovoru za Srbiju koji za cilj ima i vraćanje dostojanstva poljoprivrednim proizvodjačima“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.