U trendu

Otvorena pristupnica Pupinovom mostu

Premijer Aleksandar Vučić otvorio je danas deonicu severne pristupne saobraćajnice Pupinovom mostu u Beogradu, od Ovčanskog do Pančevačkog puta, ocenivši da će najviše koristi od tog projekta imati stanovnici Pančeva i srednjeg i južnog Banata.

Vučić je prilikom otvaranja, kome su prisustvovali ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ambasadori Kine i SAD u Srbiji, Li Mančang i Majkl Kirbi, istakao da je reč o „najboljem autoputu sa šest traka u zemlji“, kao i da završetak tog projekta „nije kasnio ni dan“.

„Brinuli smo da ovaj put izgleda impresivno, napravili smo najbolje odvodne kanale i postavili 5.000 stabala pored puta“, kazao je premijer i dodao da će sledeće nedelje biti otvoren i krak koridora 10 izmedju Niša i Pirota.

Prema Vučićevim rečima, Vlada Srbije na čijem je čelu, izgradiće do kraja marta 2017. godine „više puteva nego što je uradjeno u prethodnih 47 ili 48 godina“.

„To je impresivan rezultat. Vreme propadanja je iza nas, Srbija ide krupnim koracima napred i niko je ne može zaustaviti“, rekao je predsednik srpske vlade.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang ocenio je da se radi o velikom projektu koji, kako je naveo, predstavlja „tek početak“ zajedničke saradnje dve zemlje, dok je ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović navela da će izgradnja novih puteva doprineti privlačenju investicija i otvaranju novih fabrika.

Prema rečima gradonačelnika Beograda Siniše Malog, realizacijom ovog projekta „u potpunosti se izmešta“ teretni saobraćaj iz centra grada.

„U 2016. godini prioritet je da dovedemo prvog investitora u Krnjaču koji ovde ne bi došao da nije izgradjena obilaznica kao i da radimo na izgradnji 73 kilometra kanalizacione i 65 kilometara vodovodne mreže koja ovde nedostaje, kako bi do 2025. godine svaki stanovnik Beograda imao priključak na kanalizaciju i vodu“, kazao je Mali.

Izgradnja mosta „Mihajlo Pupin“, koji povezuje Zemun i Borču, počela je krajem oktobra 2011. godine, a most je otvoren za saobraćaj 18. decembra 2014. godine.

Glavni izvodjač radova, finansiranih kineskim kreditom, bila je kineska firma Čajna roud end bridž korporejšn (China Road and Bridge Corporation – CRBC), dok su podizvodjači bile domaće kompanije.

Most je dugačak 1,5 kilometara, a pristupne saobraćajnice 21,6 kilometara. Deo je magistralnog puta koji povezuje Koridor 10 sa Zrenjaninskim putem.

Za izgradnju mosta sa pristupnim saobraćajnicama potrošeno je oko 260 miliona dolara, a od tog iznosa 85 odsto je kredit kineske Eksim banka, dok su preostalih 15 odsto obezbedili Vlada Srbija i Grad Beograd.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.