U trendu

Ova zemlja – potonula u recesiju

Italija je potonula u recesiju, prenose svetski mediji. Prema prvim rezultatima u četvrtom kvartalu, ekonomija te zemlje je ušla u recesiju, što je ujedno i prvi put posle 2013. godine da neka zemlja EU toliko potone.
Prema objavljenim podacima, italijanska ekonomija pala je 0,2 odsto u poslednjem kvartalu 2018. godine, a to, posle pada od 0,1 odsto u prethodnom, trećem kvartalu, znači ulazak u recesiju.

Vlada Italija takođe vodi rat sa Briselom zbog deficita u budžetu za koji se smatra da je oštetio tržište, što je u Italiji dovelo do pada ekonomije i posledično recesije. Premijer Italije Đuzepe Konti rekao je da se poboljšanje situacije može očekivati u drugoj polovini 2019. godine.

Rast ekonomije te evropske zemlje u 2018. godini iznosio je tek 1 odsto, što predstavlja pad u odnosu na rast od 1,6 odsto u 2017. godini.

Italija je jedna od najvećih evropskih ekonomija i tokom prošle godine imala je mnogo problema, što je stvorilo strah od ponavljanja sudbine Grčke. Inače, to je prvi put od 2013. da je jedna velika evropska zemlja, članica G7 ušla u recesiju.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)