U trendu

Ove godine otkriveno 1.319 parcela napustenog zemljista

BEOGRAD – U 2021. godini otkriveno je novih 1.319 parcela napuštenog državnog poljoprivrednog zemljišta, a ova terenska provera se radi kako bi se što bolje iskoristili raspoloživi resursi, privukle nove investicije i razvio poljoprivredni sektor, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Terenska provera je ove godine rađena u Pančevu, Pećincima, Ljuboviji, Krupnju, Sopotu, Barajevu, Velikom Gradištu, Bojniku, Malom Iđošu, Srbobranu, Bačkoj Topoli i Doljevcu.
Proveravano je 1.806 parcela, odnosno 1.572 hektara, a pokazalo se da je u gradskim opštinama Beograda, Pančevu i Velikom Gradištu pronađeno najviše napuštenih parcela koje mogu da se iskoriste za poljoprivrednu proizvodnju.
Identifikacija napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu radi se u okviru projekta „Jačanje ruralne konkurentnosti i produktivnosti u agrobiznis sektoru“ koji Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede realizuje u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).
U protekle tri godine, koliko se realizuje ovaj projekat, njime je obuhvaćeno 29 opština i gradova i otkriveno više od 2.000 napuštenih parcela.

Parcele mogu poslužiti poljoprivrednicima da na njima započnu novi posao ili prošire postojeći, kao i potencijalnim investitorima za nove intenzivne zasade voća ili vinove loze.
Korišćenje poljoprivrednog zemljišta u skladu sa njegovom namenom i stavljanje u funkciju neiskorišćenog zemljišta sa naglaskom na investicije u intenzivnu proizvodnju, je važan cilj resornih institucija u Srbiji, jer doprinosi jačanju konkurentnosti poljoprivrede, stvaranju novih vrednosti i povećanju bruto domaćeg proizvoda Srbije, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da u skladu s tim, Uprava za poljoprivredno zemljište radi na identifikaciji napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini kao velikog potencijala za privlačenje novih investicija i razvoj poljoprivrede, pre svega u intenzivnoj ili organskoj proizvodnjom, pošumljavanjem, kao i utvrđivanjem površina radi uspostavljanja poljozaštitnih pojaseva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar