U trendu

Ovih dana predlog privatizacionog savetnika za Telekom

Privatizacioni savetnik za Telekom Srbiju, francuski Lazard, ovih dana će Vladi Srbije predložiti model prodaje Telekoma, izavio je predsednik sindikata Telekoma Miroslav Joksimović.

On je naveo da očekuje da Lazard ponudi nekoliko opcija privatizacije Telekoma, sa procenama efekata svake od tih opcija, a da Vlada izabere najpovoljniju.

„Sudeći po dosadašnjim izjavama predstavnika vlasti, verovatno će biti izabrana opcija koja donosi najviše novca u budžet. Radnici Telekoma smatraju da bi za njih, ali i za državu, bilo najbolje da Vlada zadrži kontrolni paket u kompaniji, odnosno pravo veta na strateške odluke“, rekao je Joksimović.

Telekom Srbija je krajem marta prihvatio ponudu francuske konsultantske firme Lazard Freres SAS, jedinog ponuđača za privatizacionog savetnika u procesu prodaje kompanije. Tada je saopšteno da u naredna dva meseca treba da se utvrdi predlog modela privatizacije.

Telekom ima šest zavisnih društava zapošljava, među kojima Telekom Srpske, u kome ima 65 odsto vlaničkog udela i Mtel u Crnoj Gori sa 83 odsto udela, a u 2014. ta kompanija je kupila većinsko vlasništvo u Dunav banci. U celom sistemu je zaposleno 13.000 radnika, a u matičnom preduzeću oko 8.600.

Pre četiri godine procena je bila da Telekom vredi 2,2 milijarde evra, a tadašnja vlada je za paket od 51 odsto te kompanije tražila najmanje 1,4 milijarde evra. Jedini tadašnji ponuđač, Telekom Austrija koji u Srbiji ima mobilnog operatera Vip mobajl, bio je spreman da plati najviše 1,1 milijardu evra.

Najveći akcionar Telekoma je država Srbije sa 58,11 odsto akcija, 20 odsto akcija je vlasništvo kompanije, dok 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.