U trendu

Ozvaničeno: „Port Dubai“ kupac Luke Novi Sad

BEOGRAD – Komisija Ministarstva privrede za sprovođenje postupka privatizacije „Luke Novi Sad“ proglasila je uspešnom finansijsku ponudu koju je kompanija „P&O Ports Dubai“ dala za kupovinu tog novosadskog preduzeća.

Ponuđena je početna cena od 7,99 miliona evra.

„Svi detalji ponude su ispravni i u skladu sa pozivom i kriterijumima. Mi smo danas proglasili kupca ‘Luke Novi Sad’ i to će biti ‘Port Dubai’, deo grupe ‘DP World’ iz Dubaija“, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan StevanovicH.

Dodao je da će investicija u naredne tri godine biti preko 15 miliona evra, i da je to obaveza u skladu sa pozivom i ugovorom koji će biti potpisan u narednih nekoliko dana.

„Od toga negde oko pet miliona evra biće uloženo u lučku infrastrukturu, a oko 10 miliona evra u lučku suprastrukturu. Mi zaista verujemo da će ovo biti jedna veoma značajna stvar i za Grad Novi Sad, za celu Vojvodinu i za celu Srbiju“, rekao je Stevanović.

Budući vlasnik „Luke Novi Sad“ je, prema njegovim rečima, treći lučki operater na svetu i ovo mu je prvi izlazak na reku Dunav, što je, kaže, za nas od velikog značaja.

Državni sekretar je naveo i da je „Port Dubai“ najveći kontejnerski operater u Konstanci, Roterdamu, Antverpenu i da je reč o ozbiljnoj kompaniji kada su u pitanju iznosi koji se tiču njenog prometa.

„Mislim da je ovo svakako velika stvar za našu zemlju i za delatnost koja se zove lučkom delatnošću“, naglasio je Stevanović.

Dodao je da će u narednih par dana, posle odgovora Komisije za zaštitu konkurenije, biti potpisan ugovor.

Kada je reč o broju zaposlenih u kompaniji „Luka Novi Sad“, Stevanović je rekao da, shodno ugovoru o privatizaciji, broj zaposlenih mora da ostane bar isti koliki je danas, ali da, imajući u vidu da se očekuju obiljne investicije i ozbiljan razvoj ove luke, postoji dosta razloga za uverenje da će broj zaposlenih kroz vreme biti i veći.

„Ponosni smo na činjenicu da je ‘DP World’ došao u Srbiju“, poručio je državni sekretar.

Na pitanje zašto se išlo u privatizaciju luke u Novom Sadu, Stevanović je odgovorio da to što luka posluje profitabilno ne znači da posluje onako kako treba.

„Luka je zastarela i tehnološki poprilično devastirana“, rekao je, dodajući da je njen kapacitet 2,5 miliona tona robe za pretovar, a da je uspevala da pretvorari oko milion tona.

Luka je, kaže, iziskivala ozbiljna ulaganja, što nije mogla da obezbedi, zbog čega bi se, kako je naglasio, kroz vreme svakako desilo da ode u stečaj ili bankrot.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.