U trendu

„Pala“ jedna od najvećih banaka na stres testu

Royal bank of Scotland (RBS) pala je na najtežem stres testu centralne banke Engleske, sprovedenom nad sedam najvećih zajmodavaca u Britaniji u okviru godišnje provere „zdravlja“ i otpornosti domaćeg bankarskog sistema u uslovima potencijalne globalne ekononomske krize, javlja Bi-Bi-Si.

Još dve od sedam banaka, Barkliz i Standard Čarterd, takođe su se jedva provukle na stres testu, koji je podrazumevao hipotetički najgori ekonomski scenario, uključujuci sunovrat cena nekretnina i globalni privredni pad od 1,9 procenata.

RBS, koja je 73 odsto u vlasništvu poreskih obveznika, objavila je danas plan vredan oko 2,0 milijarde funti za jačanje svoje finansijske snage.

Barkliz je već ranije pripremio plan za podupiranje svoje finansijske pozicije, dok Standard Čarterd, ipak, ne mora da preduzima bilo kakve dodatne akcije.

Standard Čarterd i RBS su imale najslabije finansijske pozicije na stres testu sprovedenom prošle godine.

Objavljujući rezultate svog trećeg godišnjeg stres testa, Banka Engleske je upozorila na „izazovan period neizvesnosti zbog domaćih i svetskih ekonomskih izgleda“, prenosi britanski Gardijan.

Domaći rizici uključuju neizvesnost nastalu zbog Bregzita, zatim nesigurne izglede u sektoru komercijalnih nekretnina, visok nivo duga domaćinstava u Velikoj Britaniji i potencijalnu ranjivost privrede na mogući pad aktivnosti stranih investitora u kupovanju britanskih dužničkih hartija.

Što se tiče eksternih rizika, koji su opisani kao „povišeni“, britanska centralna banka je upozorila da bi izbor Donalda Trampa za predsednika SAD mogao da utiče na globalnu trgovinu.

Ukazujući na visoki dug Kine, Banka Engleske je takođe istakla rizike u nekim zemljama koje koriste evro, uključujuci i izazove proistekle zbog referenduma u Italiji ove nedelje.

Centralna banka je takođe obezbedila obećano poboljšanje situacije na tržištu stambenih hipotekarnih kredita, sprovodeći mere objavljene 2014. o ograničavanju mogućnosti kreditorima da „pomažu korisnicima kredita koji treba da pozajme četiri i po puta veći iznos od njihovih prihoda“, navodi Gardijan.

Stres test je obuhvatio i ispitivanje finansijske snage još tri britanske banke – Lojds bankarsku grupu, HSBC, britansku podružnicu Santander banke, kao i banku Nejšenvajd.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Napišite komentar