U trendu

Pali prinosi na italijanske obveznice

LONDON – Prinosi na obveznice italijanske vlade pali su danas nakon što je rejting agencija Mudis zadržala stabilne izglede na dugoročno zaduživanje zemlje, mada je u petak, kao što je bilo očekivano, snizila kreditni rejting Italije na Baa3, što je najniži investicioni nivo.

Investitori su strahovali da će agencija ne samo smanjiti suvereni rejting Italije, već da će i kreditne izglede oceniti kao „negativne“, što bi povećalo rizik da rejting treće najveće ekonomije evrozone kasnije bude srezan na neinvesticioni, prenosi Rojters.

„Mudis ne samo da je zadržao izglede rejtinga kao stabilne, već je i prilično optimističan u pogledu deficita Italije, navodeći da bi on mogao da bude oko 2,5 odsto u naredne tri godine“, izjavio je strateg za kreditni rejting u DZ banci Danijel Lenc.

Dodao je da to generalno navodi na zaključak da je malo verovatno da će Mudis u kraćem vremenskom periodu smanjiti italijanski kreditni rejting na status „smeća“, i da to ne očekuje ni od druge rejting agencije „Standard&Purs“ (S&P).

Agencija S&P Global treba u petak da objavi ocenu kreditnog rejtinga Italije, koji sada drži dva stepena iznad neinvesticionog nivoa za tu zemlju, na BBB.

Prinos na petogodišnje italijanske državne obveznice pao je za 36 bazičnih poena na dvonedeljni minimum od 2,63 odsto. Istovremeno, prinos na referentnu 10-godišnju državnu dužničku hartiju opao je za 26,5 bazičnih poena na 3,39 odsto, što je najveći dnevni pad od početka juna.

Raspon između prinosa na 10-godišnje državne obveznica Italije i Nemačke je sužen na 284 bazičnih poena.

Kamata na italijanske dvogodišnje državne obveznice takođe je nastavila pad za čak 43 bazična poena, spustivši se na dvonedeljni minimum od 1,24 odsto, nakon što je zamenik premijera Italije Luiđi Di Majo ponovio da zemlja nema nameru da napusti evro.

Italijanski dug s kraćim rokom dospeća bio je posebno osetljiv na bilo kakakv nagoveštaj da bi zemlja mogla ponovo da razmotri svoje članstvo u jedinstvenom valutnom bloku.

Danas su pali i prinosi na 10-godišnje španske i portugalske obveznice za po osam bazičnih poena. Na to je delimično uticao oporavak italijanskih obveznica, ali i Mudisova promena rejting izgleda za špansku pokrajinu Kataloniju na „stabilne“ sa „negativnih“ izgleda. Prema oceni Mudisa, špansku ekonomiju nije pogodilo jednostrano proglašenje nezavisnosti Katalonije prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar