U trendu

Pametna specijalizacija – način za razvoj ekonomije

Srbija je prva zemlja van Evropske unije koja je samostalno ušla u proces pametne specijalizacije, odnosno kreiranje strategije koja će doneti ekonomiju baziranu na znanju i inovacijama.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokrenulo je ovaj proces u saradnji sa ministarstvom privrede i Privrednom komorom Srbije, a državni sekretar u ministarstvu prosvete Viktor Nedović kaže da je važno prepoznati gde Srbija može ostvariti konkurentsku prednost.

„Iako Srbija nije članica EU i nisu joj otvoreni neki evropski fondovi, ipak imamo društvenu potrebu i obavezu da razvijamo ono sto nas može voditi napred, zarad nas samih zelimo ovaj isorak. Naravno, ovo što sada radimo biće kasnije i obaveza u pregovorima sa EU“, rekao je Nedović na tribini posvećenoj Strategiji istraživanja i inovacija za pametne specijalizacije.

On je dodao da je 2018. godina bila puna izazova za Srbiju, te da je obavljeno više od 100 razgovora sa predstavnicima privrede, akademije i vlade kako bi se videlo šta su izazovi.

Strategija koja će biti izrađena, kaže Nedović, treba da bude živi dokument i da se prilagođava promenama kako ne bi ostala „mrtvo slovo na papiru“.

Direktor Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije Vladimir Šuha kaže da je ceo proces u koji je Srbija ušla važan, jer inovacije pomažu smanjenju nejednakosti, ojačavaju ekonomiju i doprinose povoljnijem poslovnom okruženju.

Ističe, da je važno istraživanje sprovesti i u regionima i u centrima, kako bi se rešenja mogla primeniti na zemlju u celini.

„Početna pozicija Srbije nije loša, na istom ste nivou kao neke zemlje članice EU.
Imate dobru bazu na kojoj treba da kreirate pametnu specijalizaciju, mi smo uvek tu da podelimo znanje i iskustva, ali svaka zemlja prolazi svoj specifičan put kada je ovaj proces u pitanju“, rekao je Šuha.

Dodaje, da je važno utvrditi dugoročne prioritete koji se moraju sprovoditi bez obzira na promene u vlasti.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović kaže da je kreiranje nove industrijske politike uslov za ulazak u EU, te da je to formalan razlog za izradu strategije, ali da je suštinska potreba za njenom izradom želja da Srbija poveća BDP i ekonomski razvoj.

„Hoćemo da se pomerimo sa razvoja zasnovanog na jeftinoj radnoj snazi i da se fokusiramo na razvoj zasnovan na inovacijama, ali to je mnogo lakše reći nego uraditi.
Želimo da kroz ovaj proces saznamo gde to da uložimo novac, a da na kraju zaradimo više“, navela je Obradović Jovanović.

Dodaje, da danas nema puno velikih sistema u Srbiji koji sprovode svoja istraživanja i sarađuju sa naukom u oblasti inovacija.

Učesnici skupa složili su se da je važno „ići u korak sa tehnologijom“, te da pametna specijalizacija predstavlja strateški pristup ekonomskom razvoju i investicije zasnovane na znanju i potrebama tržišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.