U trendu

Panel u Sarajevu o saradnji regiona u cilju privlačenja investicija

Učesnici panela „Jedan region, jedna ekonomija  –  povezanost i potencijal“ u Sarajevu saglasili su se danas da su potrebne konkretne i ubrzane aktivnosti u regionalnoj saradnji koje će rezultirati većim investicijama, konkurentnosti i ukupnim ekonomskim rastom.

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je na panelu da region mora uraditi više po pitanju saradnje i integracije, ocenivši da je proces pridruživanja EU važniji od samog članstva, saopštio je Savet za regionalnu saradnju, koji je bio domaćin panela u okviru Sarajevo biznis foruma 2017.

„Jugoistočna Evropa ne može dopustiti da se pasivno odnosi prema medjunarodnim ekonomskim promenama“, rekao je Mesić i dodao da regionalne ekonomije moraju ojačati svoju konkurentnost kroz poboljšanje infrastrukture i logistike.

Bivši predsednik Slovenije Danilo Tirk založio se za šire umrežavanje, bez ograničenja na koncept povezanosti u Jugoistočnoj Evropi, nego uzimajući u obzir i okolne regione.

Tirk je ocenio da EU danas razume da „put napred podrazumeva male korake i eventualno odlaganje važnih političkih odluka, omogućavajući ekonomijama da rastu, da budu manje opterećene politikom“.

Potpredsednik Evropske komisije Jirki Katainen je u govoru preko video-linka rekao da se raduje samitu Zapadnog Balkana u Trstu u julu kada će lideri iz regiona „potvrditi svoju želju da se ide ka regionalnom ekonomskom prostoru i najaviti konkretne korake“.

„To će dati i rezultate vezane za vaše geslo jednog odredišta za investicije, jedan region, jedna ekonomija“, rekao je Katainen.

Viši stručnjak za konkurentnost u Savetu za regionalnu saradnju Dragana Djurica rekla je da je ekonomska integracija Jugoistočne Evrope siguran put ka integraciji u Evropsku uniju i da je „imperativ za povećanje investicija i konkurentnosti regiona“.

Sarajevo biznis forum, regionalna investiciona konferencija koja se održava već osam godina, okupio je oko 1.600 učesnicka iz više od 30 zemalja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar